Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort misslyckande för klimatmötet

Det globala klimatmötet slutade i ett stort misslyckande. Överenskommelsen som till slut kom når inte upp till målet att begränsa jordens uppvärmning till högst två grader.

Världens stats- och regeringschefer kämpade till långt i natt för att förhindra ett fiasko. När upplösningen väl kom uppstod förvirring. USA:s president Barack Obama annonserade att en överenskommelse om klimatåtgärder hade nåtts mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika. Han medgav dock att vägen till att stoppa hotet från klimatförändringarna fortfarande var lång och att detta var "början, inte slutet".

Men detta är ändå en framgång, sade Obama.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy lämnade toppmötet och uppgav att de omkring 30 länderna där var eniga. Bland dem finns världens mäktigaste stater och även de som står för de största utsläppen.

Det är kanske inte allt vi hoppats på, men detta beslut är en mycket viktigt början, säger FN-chefen Ban Ki-Moon på klimatmötet i Köpenhamn enligt AFP. Jag är nöjd. Vi har uppnått ett resultat. Nu ska länderna skriva under, och om de skriver under ställer de sig bakom det som är avtalat, säger klimatmötets ordförande, den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen, till Ritzau.

De länder som haft starka invändningar mot överenskommelsen, som Venezuela, Bolivia, Saudiarabien, Sudan och Ecuador, kan nu välja att ställa sig utanför.

EU-ordföranden, statsminister Fredrik Reinfeldt, konstaterar att samtliga 193 länder som deltar i mötet knappast skulle stödja en gemensam sluttext.

Jag vet faktiskt inte hur ett sådant dokument skulle se ut, säger han till SVT. Det är frustrerande, men ska man lösa globala problem måste det tyvärr gå till ungefär så här.

Statsministern konstaterar att Kina och USA tillsammans står för nästan hälften av det globala utsläppen, och att de riskerar att förenas i låga ambitioner.

När det gäller Kina är inställningen att tillväxt går före allt annat.

Kina slogs för att slippa åtaganden som bromsar landets ekonomiska utveckling och var emot att det internationella samfundet skulle få kontrollera de självpåtagna åtagandena om utsläppsminskningar.

Mötet fick ett positivt resultat, alla borde vara glada, sade Xie Zhenhua, chef för Kinas delegation.

Den så kallade "Köpenhamnsöverenskommelsen" beskrevs av miljöorganisationer bland annat som en gigantisk besvikelse och en dödsdom för miljoner människor.

Detta är inte alls vad världens klimat behöver. Jag är mycket besviken, säger miljöminister Andreas Carlgren till TT. Världens ledare var inte var mogna att ta det beslut som världen behöver. Detta var inte den överenskommelse som EU eftersträvat.

Carlgren pekar ut Kina och USA som de stora syndabockarna. USA:s president Barack Obama gick i förväg och gjorde på egen hand upp med Kina, Sydafrika och Indien.

Det är de som släpper ut mest och som vinner mest på att överenskommelsen inte är bindande, säger Carlgren.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att klimatmötet i Köpenhamn blev ett "race to the bottom", där länder med låga klimatambitioner tillsammans bidrog till att målen sänktes.