Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort konstpris till Stina Rosenberg

Annons

Sveriges största konstpris räknat i pengar går i år till Stina Rosenberg. På tisdagen mottog hon Åke Andrén-stiftelsens stora konstnärsstipendium på 500 000 kronor.

Den konstintresserade bankdirektören Åke Andrén från Värnamo har blivit en betydelsefull mecenat för unga talangfulla konstnärer. För ett par år sedan sålde han och hustrun Ingrid Andrén 172 verk ur sin stora konstsamling på Stockholms Auktionsverk och använde pengarna för att starta en stipendiestiftelse.

I år är det andra gången som stipendiet på 500 000 kronor delas ut till en lovande ung konstnär. Stina Rosenberg, född 1981 i Örebro och utbildad vid Göteborgs konstskola och Konsthögskolan i Umeå fick ta emot stipendiet i Liljevalchs konsthall i Stockholm.

För mig gör det här priset jättestor skillnad. Nu kan jag ta det lugnare i ateljén, tänka efter åt vilka riktningar jag vill gå och fördjupa arbetet. Det är en helt annat typ av lugn som har infunnit sig i kroppen, säger hon.

Musikaliskt måleri

Under fem dagar visas ett antal av hennes målningar på Liljevalchs. Hon arbetar ofta i stor skala på grunderade aluminiumplåtar, låter kraftiga drag med färgspateln samspela med lätta penseldrag, i ett måleri som juryn jämför med både musik och poesi.

Själv är hon oerhört glad - och lättad - över att ha fått ett stipendium som tillåter henne att ägna sig åt konsten på heltid under lång tid framöver.

Det är en sådan stor solidaritetshandling av Åke och Ingrid att de värderar inte bara mig utan alla andra som kommer att få det här priset - och konsten - så mycket. Det är fantastiskt att få uppleva, säger Stina Rosenberg.

Mer läsning

Annons