Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för höstens björnjakt

Björnarna blir allt fler och därmed har även intresset för björnjakt ökat. Svenska Jägareförbundet Mitt Norrland, genomför i vår en omfattande björnjaktsutbildning och intresset är rekordstort.

- Vi kommer att utbilda 260 jägare, men behovet är större än så, berättar jaktvårdskonsulent Christel Johansson.

Jägareförbundet region Mitt omfattar Västernorrland och Jämtland. Det är också där som de flesta björnarna finns. Enligt den senaste inventeringen, som inte är färdiganalyserad ännu, räknar man med att det finns upp emot 1000 björnar i Jämtland, mest inom Strömsunds kommun som faktiskt är världens björntätaste område.

I Västernorrland beräknas det finnas betydligt färre, mellan 140 och 160, varav de allra flesta inom Sollefteå kommun, som ju gränsar till Strömsund.

Björnjakt ställer en hel del andra krav på jägaren än älgjakt och av den anledningen har Jägareförbundet dragit i gång sin utbildning. Totalt 13 utbildningstillfällen blir det under våren varav den första genomfördes i Sollefteå i lördags.

- Vi kan bara ta 15 deltagare varje gång så det är kö på utbildningarna, berättar Christel Johansson.

Vid utbildningen får deltagarna lära sig mer om björnens levnadssätt, anatomi, sinnen, spår och spårtecken. Dessutom går man igenom olika jaktformer, planering för jakten och hur man beter sig vid olika björnmöten, både vid själva björnjakten men även vid annan jakt.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68