Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för fäbod- och arkeologikväll i Nätra

Ett stort intresse för fäbod-och arkeologikvällen i Edenborg lockade över 70-talet middagsgäster med föreläsningar av Lena Hedkvist, Stefan Bervelius och Per Ramqvist, professor i arkeologi vid Umeå universitet.

Annons

Efter middagen kulade ”vallpigan” Maria Bervelius med känsla för kraftfulla locktoner, som blev inledningen till Lena Hedkvists föreläsning och bildvisning om fäbodliv i Nätra fjällskog. Hon har hållit en studiecirkel under hösten som lockade många deltagare. Här berättade hon om fäbodarna som funnits så länge jordbruk bedrivits.

Fäbodvallen delades mellan bönderna i de olika byarna, där var och en hade sitt eget kokhus. Det gjordes ost,smör, blanna och mese, som sedan skulle räcka under hela vintern. Livet för pigorna var hårt från morgon till kväll men det fanns också fjällhelga och andra nöjen på fäbodvallen. En karta från 1755 visade att det fanns 15 fäbodar i Nätra fjällskog, som sedan blev fler. I mitten av 1940-talet upphörde all fäbodverksamhet och idag har fäbodarna blivit en attraktion för vandrare och naturälskare.

Därefter knöt ordförande i Edenborgs kultur-och arrangemangsförening Stefan Bervelius an till det uppdrag för Nätra fjällskogsrestaurering av fäbodleden etapp 1, ett treårigt projekt som genomförs med ideellt arbete av föreningen och med materialkostnad från Naturvårdsverket. Tusentals timmar från 2017 till 2019 har styrelsen med medlemmar lagt ner på alltifrån inventering av lederna, röjning, markering och sedan bygge av broar, spänger, eftersom de var i så dåligt skick eller helt borta. Det blev fyra nya broar till Västersels fäbodar. Stolpar har satts upp som nu markerar lederna.

Inget åtagande görs av gruppen i natureservaten eftersom det är länsstyrelsen som har ansvaret och ska åtgärda kavelbroarna, som nu är i mycket dåligt skick.

För södra delen av Nätra fjällskogs fäbodleder har underlagstolpar till broarna körts ut under 2019. Det blir fortsatt utläggning av spänger, röjning, bygge av broar, stolpar och markeringar. 2019 ska hela etapp 1 vara klar på 4,5 mil. Ett fantastiskt arbete som styrelsen med ideella krafter utfört.

Så till kvällens höjdpunkt där professor Per Ramqvist guidade åhörarna om Nolaskogs, 2000-årig jordbruksbygd i gränsland med bildvisning. Från år noll fram till 1000 e, Kr fanns det 15 kungadömen i Sverige. Men mellan 600-1100 e. Kr sker en övergång till tre kungariken och det är Sverige, Norge och Danmark. Det är sälfångst, päls, järn och ensädesjordbruk i Sverige. Sedan utvecklades handeln till allianshandel då städerna bildades.

Gränslandet mellan Nolaskogs och Västerbotten var tydlig. Inget jordbruk fanns i Västerbotten förrän vid 500 talet e. Kr och gränsen gick vid Arnäs. Lappland var ett sameland med rendrift och sydsamerna som fanns vid Ångermanälven samarbetade utan rendrift med bönderna. Under 500-talet var det en stor folkvandringstid över hela Europa, där konsumtionssätt och handel förändras.

Per Ramkvist berättade också intressant om ortsnamn runt om oss som är språkliga fornminnen. Orter som slutar på –sta som Kroksta, Haffsta, Kista kommer från 400-500 talet e.Kr och är från järnåldern.

Frågestund blev det sedan som aldrig ville ta slut. Det här är en önskad repris av alla i samarbete med Edenborgs kultur- och arrangemangsförening, Nätraälven och Sensus.

Ingegerd Grimell

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons