Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort behov av deltidare – akut i Husum

Den före detta deltidsbrandmannen Viktor Lundin har problem.
Med rekrytering av deltidare.
– I Husum är läget akut, säger Lundin.

I flera år har Mats Renning, chef på räddningstjänsten, sagt att han gärna ser att fler Örnsköldsviksbor önskar bli deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap, som det egentligen heter.

Men Renning har inte fått napp i tillräcklig utsträckning. De tio deltidsstyrkorna blir äldre och tunnare med åren.

– Vi annonserar och försöker locka till oss intresserade på andra sätt, men det går inte så bra som vi hade hoppats, säger Viktor Lundin, processansvarig för deltidsbrandmännen i kommunen.

Men trots allt ser han ett svagt ljus.

– I höstas fick vi in 17 nya namn. Det var just tack vare både annonsering och för att våra stationsföreståndare lyckades ragga in många namn. Jag är tacksam för det, men nu gäller att vi hittar ännu fler som vill hjälpa till.

Vad beror det på att ni har så svårt att hitta deltidare?

– En orsak är att det inte längre är så lätt att få tillstånd av arbetsgivarna att ta på sig det som det innebär att vara deltidare. Med tajta organisationer funkar det kanske inte att någon anställd plötsligt måste på en utryckning.

Lundin fortsätter:

– Det här är problem inte bara i Örnsköldsvik, det ser likadant ut i hela landet. Det är färre ansökningar än för tio år sedan. Man kan ersätta en del med ny teknik, men det behövs också ett stort antal händer och fötter.

Den som passerar intervju och anställningstester får först en tvåveckors grundutbildning i Örnsköldsvik. Om allt flyter på blir det en provanställning upp till två år, och i paketet för deltidare ingår även en tio veckor lång utbildning på Sandö, där fem av veckorna klaras av på plats och lika många på distans.

– Det är en gedigen utbildning, förstås, säger Lundin. Och ett argument att ha deltidare på sin arbetsplats kan vara att det då finns kunskap när det händer någonting.

Det finns tio deltidsstationer i kommunen. Antalet knutna deltidare till dem är för närvarande 130. Tjänstgöringen klaras av tack vare skiftgång, och styrkorna varierar mellan två och fem personer. Minst är Solberg och Moliden – störst är Bredbyn, Bjästa, Husum och Örnsköldsvik.

Skiftsystemet bygger på jour var tredje vecka. Grundersättningen för jourveckan är 4 000 kronor. Till det ska läggas timlön vid utryckning.

– Det finns plats för nyanställningar på alla stationer. Totalt kan jag ta upp till 20 pers inom kort – och till Husum behövs tio stycken på ett bräde.