Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort bedrägerimål tas om efter jäv

Annons

Det enorma bedrägerimålet kring blufföretaget 118 108 måste göras om från början, beslutar lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg. Enligt beslutet var hela rätten jävig.

Hela rätten är utjävad. Det gäller de två juristdomarna och de fyra nämndemännen, säger Lennart Strinäs, chefrådsman vid Malmö tingsrätt, till TT.

Först ska rättens ordförande ha tipsat åklagaren om hur hon borde gå vidare och stängdes därför av som ordförande i målet. Nu gäller beslutet alltså hela rätten.

Målet var på upploppet - det enda som återstod efter tre månaders förhandling var i princip bara pläderingarna.

Roberth Nordh, docent i processrätt på Uppsala universitet, betecknar lapputbytet mellan domaren och åklagaren som en i allra högsta grad allvarlig händelse.

Jag har över huvud taget aldrig tidigare hört talas om något sådant, säger han.

Nordh understryker att en domstol inte får utöva påtryckning, ge någon anvisning eller råd till någon av parterna om hur de bör föra sin talan.

Givetvis kan domaren, materiellt och processuellt, hjälpa till att reda ut oklarheter och till och med initiera ändringar. Men det måste i så fall ske helt öppet vid förhandlingsbordet så att motparten har möjlighet att reagera. Att i smyg utbyta lappar med åklagaren är både anmärkningsvärt och olämpligt. Här ser det ut som om domaren har passerat alla gränser för hur en domare får agera, säger Roberth Nordh.

Eva Wendel Rosberg säger att det var ett tung beslut att ta. Men nödvändigt.

För rättssäkerheten, tilltron till domstolarna, att vi har opartiska domare och att alla kan räkna med att få en opartisk bedömning när man kommer inför domstol, säger hon.

TT: Hur har han förklarat sitt agerande?

Han har sagt att det var en dum och onödig incident. Men han har bekräftat att han gjort detta. Han har bara sagt så.

Beslutet förvånade Peter Islander, hovrättsråd på hovrätten i Göteborg.

Jag trodde att domstolen skulle välja att låta rättens andre ordförande ta över och fortsätta förhandlingarna. Men jag vet inte mer än vad som tidningarna skrivit och förutsätter att de två andra yrkesdomarna inte kände till något om lappen till åklagaren.

Islander förstår dock varför beslutet blev som det blev.

Domstolen har enbart en dömande roll och ska inte styra processen så som - möjligen - har skett här.

Solveig Wollstad, chef för internationella åklagarkammaren i Malmö, beklagar att rättegången måste tas om. Samtidigt betonar hon att det var självklart att agera och informera tingsrätten efter att ha fått kännedom om lappen.

Det är tråkigt det som hänt, men när en av åklagarna visade mig lappen med förslag till ändrad gärningsbeskrivning så gick jag till tingsrätten. Detta är anmärkningsvärt och så här kan man inte göra, säger hon till TT.

Ett sextiotal personer - allt från domare och nämndemän till poliser och samtliga 22 åtalade med sina försvarsadvokater - trängdes i Malmö tingsrätts nybyggda säkerhetssal när rättegången inleddes den 24 oktober i fjol. Sedan dess har det varit förhandling flera dagar i veckan. Huvudmännen har varit på plats under hela förhandlingen, försvararna likaså - men de åtalade "säljarna" har inte behövt vara med varje dag.

Under mastodonträttegången har dessutom ett sjuttiotal drabbade från hela landet hörts - antingen via videolänk från andra tingsrätter eller på plats i Malmö.

Tingsrättens chef har ännu inte hunnit ta beslut om hur de ska gå vidare med domarens agerande och kan inte uppge när rättegången kan tänkas tas om. På fredag hålls häktningsförhandlingar mot tre åtalade i målet.

Mer läsning

Annons