Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största vaccineringskampanjen i gång

På måndagen, klockan 13.53, startade den största vaccinationskampanjen i Sveriges historia, då vårdpersonal från Skåne fick sina första sprutor mot svininfluensan. Det hela ägde rum på Universitetssjukhuset i Malmö där infektionsläkaren Sven Haidel är koordinationsansvarig för kampanjen i länet.

Anstormningen var inte så stor, eftersom många inte visste att det skulle börja redan i dag. Men från och med tisdagen kan vi räkna med att det blir en strid ström av människor som vill få sitt vaccin, säger han.

Vaccinen mot svininfluensan kom till Skåne och kördes ut i kylbilar till de tio sjukhusen i länet i förmiddags.

Många andra landsting TT varit i kontakt med kommer att dra i gång vaccineringen senare i veckan, andra väntar någon eller några veckor.

På Universitetssjukhuset Mas i Malmö tas en personalrestaurang i bruk för massvaccineringen. Där ska till att börja med sjukvårdspersonal, både från Region Skåne och kommunanställda, få sina sprutor.

Vi räknar med att tusen personer ska kunna vaccineras per dag, säger Hans-Göran Boklund, pressansvarig på sjukhuset.

Det finns ingen samlad bild av vaccinationsschemat i landet, men en koll visar bland annat att Västra Götalandsregionen får vaccinet till sjukhusapoteken på tisdag. Det packas om och distribueras till vårdcentralerna torsdag-fredag.

Vaccinationskampanjen startar på måndag nästa vecka, men en del vårdcentraler kommer säkert att börja vaccinera direkt när de får vaccinet, enligt smittskyddsläkare Ann Söderström.

Landstinget i Västernorrland startar vaccineringen på torsdag denna vecka.

Vi har planerat och förberett sedan länge, så det är bara att sparka i gång, säger chefläkare Markus Kallioinen vid primärvården.

Landstinget Sörmland startar sin vaccination på tisdagen denna vecka.

De flesta landsting har ännu inte märkt något starkt ökat tryck från allmänheten.

Det går inte alls att jämföra med hur det var för en månad sedan när vi hade ett par dödsfall i Sverige. Då var trycket stort och vi fick många samtal och förfrågningar. Men nu är det ganska lugnt, säger Jessica Elgenstierna, presschef på landstinget i Uppsala län.

Inte heller i Västerbotten som nyligen rapporterade om flera fall av svininfluensa på en skola i Skellefteå har man märkt någon påtaglig anstormning.