Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslam för Daft Punk

Annons

Det blev storslam för Daft Punk på nattens Grammygala i Los Angeles. Den franska duon vann fem priser, bland annat årets skiva för "Get lucky" och årets bästa album för "Random access memories".

Daft Punk vann även priset för bästa framträdande av duo/popgrupp för megahiten "Get lucky" och två andra för "Random access memories".

Pharrell Williams och Nile Rodgers, som också medverkar på "Get lucky", var med på galan.

Jag slår vad om att Frankrike är väldigt stolta över de här killarna, sade Williams när de tog emot priset för årets skiva. Jag antar att robotarna vill säga "tack", fortsatte han och syftade på Daft Punk som stod knäpptysta intill honom på scenen, i vanlig ordning införda sina visirhjälmar.

Lordes "Royals", som är skriven av Joel Little och Ella Yelich O'Connor, utsågs till årets låt. Lorde fick även pris för bästa soloframträdande inom pop för just "Royals".

Max Martin blev utan

Svenske musikproducenten och låtskrivaren Max Martin var nominerad i kategorin bästa låt som medkompositör till Katy Perrys hit "Roar", men han fick lämna galan tomhänt. Den svenske filmregissören Jonas Åkerlund vann däremot en Grammy i kategorin bästa musikfilm för "Live kisses" med

förre Beatlesmedlemmen Paul McCartney. Han delar priset med producenterna Violaine Etienne, Aron Levine och Scott Rodger.

Hiphop-duon Macklemore & Ryan Lewis blev årets nykomling. Duon fick också en Grammy för "Thrift shop", som blev bästa raplåt.

Sångerskan Rihanna slapp också gå hem utan utmärkelse. Hon fick en Grammy för "Unapologetic" - bästa album i genren "urban contemporary".

Många veteraner

Flera veteraner stod i fokus på årets gala, däribland rockbandet Led Zeppelin vars "Celebration day" utsågs till bästa rockalbum. I kategorin bästa rocklåt var det många som varit med förr- som Mick Jagger och Keith Richards i Rolling Stones ("Doom and gloom") och Geezer Butler, Tony Iommi och Ozzy Osbourne i Black Sabbath ("God is dead?"). Men det blev en annan veteran som knep priset - Paul McCartney vann tillsammans med Dave Grohl, Krist Novoselic och Pat Smear med "Cut me some slack".

Och den som trott att trumpetaren och orkesterledaren Herb Alpert, 78, gjort sitt i branschen hade fel - han fick en Grammy för bästa instrumentala popalbum, "Steppin out".

Ytterligare en handfull svenskar förutom de ovan nämnda fanns med bland de nominerade i de totalt 82 olika kategorierna men de blev alla utan pris. Det gäller bland andra Alesso (nominerad i kategorin Bästa remix för "If I lose myself" med One Republic) och Neeme Järvi och Göteborgs symfoniker (nominerade i kategorin bästa verk av orkester för "Atterberg").

Mer läsning

Annons