Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsar i Älandsbro - fiskodling på land göder växthuset

Ett unikt mångmiljonprojekt drar i gång utanför Älandsbro - en kombination av fisk- och tomatodling.
Avföring och foderrester från fiskodling orsakar i dag miljöproblem i form av övergödning till havs.
Men det finns alternativ - som att flytta upp odlingarna på land och i stället använda näringen som en resurs.

När snön försvinner startar bygget av ett 4 000 kvadratmeter stort växthus för både fiskodling och tomatproduktion. Projektet kommer att kosta ungefär 16 miljoner kronor och stöds ekonomiskt av bland annat forskningsmedel. Arbetet följs av gästforskare från bland annat Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Läs också: Emma och Åke vågade satsa på jordbruk: "Alla borde få chansen att krama en ko"

Och det här är bara början.

– Förhoppningen är att vi i nästa steg ska kunna bygga upp fler sådana här anläggningar i Sverige, men då kanske 15-20 gånger så stora i mer befolkningstäta områden, säger Daniel Brännström

Tillsammans med Hugo Wikström och Johan Stenberg är han huvudintressenter i det nybildade aktiebolaget "Peckas naturodlingar AB".

Hela konceptet bygger på kretsloppstanken och sluta system, där vattnet cirkulerar mellan fiskodlingsbassänger för regnbåge och grusbäddar, biobäddar, för tomatodling.

– Vi ska odla fisken i 450 kubikmeter vatten, fördelade på tre bassänger med en diameter på tio meter och ett djup på två, meter, säger Hugo Wikström som är bolagets vd.

Fördelningen 1:10 mellan fiskproduktion och tomatproduktion är utprovad sedan tidigare i det pilotprojekt som Per Erik Nygård arbetat med i Kattastrand under 20 år.

– Hela satsningen bygger på de kunskaper hans arbete gett. Ungefär 90 procent av omsättningen kommer att bli via tomatodlingen.

Redan nu har man ett distributionsnätverk framtagit och den mesta delen av både fisk och tomater säljas i länet och södra Västerbotten.

Projektet är kommersiellt men bygger också på att de som engagerat sig brinner för kretsloppstanken. Bolaget ska också utöka sin ägareandel framöver med en nyemission av aktier.

Läs också: Vart är Västernorrlands jordbruk på väg? – Så här ser framtiden ut

Förutom att huvuddelägarna själva jobbar med odlingarna kommer man i ett första skede att behöva anställa tre till fyra personer.

– Egentligen fungerar tekniken också för andra grönsaker som gurka, melon, sallad och squash. Men i Sverige är det tomater som äts i stora volymer, i genomsnitt 10 kilo per person och år, säger Daniel Brännström.

Det innebär att trots en produktion på 200 ton per år så handlar det fortfarande om mindre än tio procent av marknaden för tomater.

Utvecklingspotentialen är stor för akvaponik som odlingsmetoden kallas.

Målsättningen är också att både tomater och fisk ska bli miljöcertifierade, vilket kan behöva vissa regeländringar för att dagens märkning inte är anpassad för den här helt nya metoden.

Man tänker också använda sig av det miljömässigt bästa tänkbara fiskfodret för att få en uthållig verksamhet.

Läs också: Så sa TV-bönderna innan de lade ner mjölken