Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större roll för marknaden i Kina

Annons

Marknaden ska spela en mer framträdande roll i Kinas ekonomi framöver. Det meddelade det styrande Kommunistpartiet efter ett fyra dagar långt möte där partiets absoluta toppskikt beslutat kring inriktningen på politiken i Kina under de kommande tio åren.

Kina ska bland annat genomföra skattereformer, förbättra statens budgetarbete, reformera sitt socialförsäkringssystem och sin inkomstfördelning, genomföra någon typ av jordreform för bönder och etablera en enhetlig marknad för stads- och jordbruksmark.

Inför mötet har det spekulerats friskt kring vilka reformer som kan tänkas komma. Det var vid ett sådant möte 1978 som Kina beslutade att öppna upp sin ekonomi mot omvärlden.

I ett uttalande efter mötet skriver partiet att förhållandet mellan staten och marknaderna ska "redas ut", och att marknaderna ska spela en större roll i att "fördela resurserna och förbättra statens roll".

Statens kontroll över ekonomin är stor i Kina, och statliga företag dominerar fortfarande inom många branscher, bland annat olje- och gassektorn.

De vill komma bort från statlig kontroll, och i stället låta marknaderna ta ledningen. Tidigare har pris- och investeringsbeslut framför allt fattats av regeringen. Det här är en revolutionär filosofi, med kinesiska mått, säger Dong Tao vid Credit Suisse i Hong Kong till Reuters.

En särskild kommitté ska tillsättas för att föra arbetet med reformerna framåt.

Steve Wang, chefekonom i Kina för Reorient Group, pekar på att en liknande kommitté bildades när Kina inledde sina reformer efter partimötet 1978, vilket sedan ledde till den fenomenala ekonomiska utveckling som Kina har haft fram till i dag. Han tror att kommittén har skapats för att "snabba på saker och göra dem mer effektiva".

Kina ska även etablera en ny statssäkerhetskommitté som ska säkerställa den nationella säkerheten, enligt en kommuniké efter plenumet.

Mer läsning

Annons