Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormvarning i Västernorrland under söndagen: "Kan bli blåsigt ända fram till måndagen"

 
Stormen Cora
Visa alla artiklar

SMHI utfärdade under lördagen en varning för Västernorrlands län. Varningen är en klass 2 varning, då det på söndag förväntas komma stormbyar med vind upp till 28 m/s.
– Södra Ångermanland ser ut att få det värst, säger Erik Rindeskär, meteorolog hos Foreca.

Annons

Uppdatering: Stormen drar in från väster – tåg ställs in och räddningstjänsterna samarbetar: "Allvarligt läge"

Under söndagen förväntas hela Västernorrland drabbas av kraftig vind. SMHI har under lördagen utfärdat en varning klass 2 stormbyar för länet.

– Ett lågtryck kommer att passera Västernorrland och i samband med snöfall och tilltagande vindar kommer det bli väldigt blåsigt, säger Erik Rindeskär, meteorolog hos Foreca.

Vindarna kommer enligt Erik Rindeskär att tillta under förmiddagen men blir som starkast under eftermiddagen och kvällen i Västernorrland.

– Det är risk för stormbyar. I Medelpad förväntas vinden ligga på 20-24 m/s medan det kommer vara värst i södra Ångermanland men vindar över 25 m/s. I norra Ångermanland kommer det se ut ungefär som i Medelpad, säger Erik Rindeskär.

Klass 2-varning utfärdad – följ stormen Coras framfart i vår liverapport

Klass 2 innebär att vindbyar från 25 m/s till 30 m/s kan uppstå. I Västernorrland förväntas vindarna nå 28 m/s som högst men om prognosen ändras till 30 m/s eller mer kan varningen uppdateras till en ännu högre varningsklass.

– Varningsklassen gör att skador på byggnader kan uppstå, med risk för kringflygande föremål. Även träd kan fällas och varningen gör att det kan finnas risk för strömavbrott. I och med att det kommer ett snöfall i samband med de hårda vindarna så finns det risk för drivande snö och dålig sikt ute i trafiken, säger Erik Rindeskär.

Det blåsiga vädret kommer även att fortsätta under natten till måndagen.

För Plus-kunder: Strömavbrott kan snabbt kyla ditt hus – enkla tips för att behålla värmen

För Plus-kunder: Så mycket ska du få i ersättning när strömmen går – avbrott i ett dygn är olagligt