Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormen stoppar brodel – nu försenas brolyft

Den sjunde brosektionen skulle ha kommit till Sundsvall i går.
Men den har inte lämnat Karlskrona ännu och nu drar en storm in över Sverige som stoppar upp färden ytterligare.
Det gör att brolyftet kommer att försenas.

Annons

Arbetet med Sundsvallsbron stöter på förseningar efter att den sjunde brosektionen fortfarande ligger kvar i Karlskrona.

Enligt planen skulle den delen ha kommit till Sundsvall 27 oktober och brolyftet skulle ha startat i veckan. Men på grund av det hårda väder som råder i området så går det inte att börja färden mot Sundsvall ännu.

– Det får inte blåsa mer än tio sekundmeter i två dygn på rad för att de ska gå ut, säger Magnus Lundberg, projektchef på Trafikverket.

Just nu blåser det mer i området och dessutom är en storm på väg in.

– Det är riktigt blåsigt i området och det så kommer det att se ut under de kommande dygnen. Under onsdagen lugnar det ned sig lite grann, men om det blåser under tio sekundmeter under två dygn i rad är för tidigt att säga. I slutet av veckan ser det ut att stabilare, men prognosen är osäker, säger Emil Björk, metrolog på SMHI.

Så arbetet med det sjunde brolyftet kommer att försenas.

– Vi ligger två veckor efter i tiden och skulle egentligen enligt ursprungliga planen ha börjat brolyftet under förra veckan. Nu vet vi inte när de kommer iväg. Först ska stormen passera och det är inte så mycket vi kan göra mer än att vänta. Samtidigt är det viktigt att de inte tar några risker så att brodelen hamnar på sjöbotten. Då kan vi prata om stora förseningar, säger Magnus Lundberg.

Den sjunde brosektionen är en av de längsta sektionerna med sina 160 meter och 2500 ton.

Mer läsning

Annons