Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormen slog hårt i Danmark

Annons

Ovädret gick hårt åt Danmark. Stormen har skördat två liv och på Fyn har dussintals människor skadats.

Tågnätet har fått ordentliga skador och trafiken står stilla.

Stormen skördade ytterligare ett liv sedan en man i danska Holbæk, väster om Köpenhamn, körde in i ett nedfallet träd på morgonen. I går dog en man som fick en tegelsten i huvudet.

Polisen i Danmark har löpande kontakt med sjukhusen och har fått rapporter om att åtta personer skadats svårt på Fyn, tre av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Totalt har 70 personer behandlats för större eller mindre skador i sjukstugor på ön.

Stormen orsakade "mycket omfattande skador" på järnvägsspår och tågstationer i Danmark, uppger det statliga danska tågbolaget DSB. I nuläget står tågtrafiken stilla.

I Danmark slog stormen rekord, enligt meteorologiska institutet DMI. I Kegnæs uppmättes vindhastigheter på 53,5 meter i sekunden. Det förra rekordet från orkanen 1999 var på 51,4 meter i sekunden.

Dödssiffran efter stormen stiger och minst 15 människor i Nordeuropa rapporteras ha dött.

Värst drabbat är Tyskland med sju dödsoffer sedan i söndags. De flesta av dem färdades i bil när de krockade med nedfallna träd. En kvinna i Schleswig-Holstein dog efter att en hög trädgårdsmur rasat över henne. En seglare drunknade i söndags i närheten av Köln sedan hans båt kantrat, och en fiskare drunkade samma dag i Nordrhein-Westfalen, skriver Berliner Zeitung.

Danska räddningstjänsten Falck har blivit nerringd.

Fram till klockan sex i morse hade vi fått in mer än 1 100 anmälningar om stormskador. Det har helt klart varit värst i Region Syddanmark, därifrån kommer nästan hälften av alla anmälningar, säger presschef Mikkel Andreas Beck.

Dansk polis har spärrat av ett område kring en 147 meter hög radiomast i Kalundborg på Själland som har förlorat en av sina vajrar i det våldsamma ovädret.

Samtidigt drog stormen vidare in över Ryssland med kraftiga vindar i den norra regionen. En stormvarning är utfärdad för St Petersburg-området och på morgonen stängdes en damm i Finska viken sedan vattennivåerna börjat stiga, skriver Interfax.

Mer läsning

Annons