Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen drar in från väster – tåg ställs in och räddningstjänsterna samarbetar: "Allvarligt läge"

 
Stormen Cora
Visa alla artiklar

Det väntas mycket kraftiga stormbyar i både Västernorrland och i Jämtland – därför ställs tågen från Ånge till Östersund in från klockan 12 på söndagen.
– När det är klass 2-varning är det allvarligt läge, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist på SVT.se.

Annons

Tidigare artikel: Stormvarning i Västernorrland under söndagen: "Kan bli blåsigt ända fram till måndagen"

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för stormbyar med vindar upp till 28 meter per sekund. 

– Södra Ångermanland ser ut att få det värst, säger Erik Rindeskär, meteorolog hos Foreca.

Det kan innebära fara för allmänheten, elavbrott och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Därför ställs nu tågen in på sträckan Ånge-Östersund-Åre-Storlien från kl. 8 på söndagsmorgonen och mellan Ånge-Sundsvall stängs alltså tågtrafiken av från klockan 12.

Räddningstjänsten Medelpad har nu också gått ut med att de kommer att ha ett nära samarbete med Jämtland på söndagen för att se hur situationen där utvecklar sig innan stormen väntas nå Västernorrland vid 14-tiden.

Klass 2-varning utfärdad – följ stormen Coras framfart i vår liverapport

Vindarna kommer att röra sig från väster in över länet och enligt inre befäl Thomas Åslin vid räddningstjänsten Medelpad så ser det ut som om att ett ganska smalt område kommer att drabbas och att vindarna kommer att gå över Kramfors.

– Vi förbereder oss på bästa möjliga sätt. Samarbetet med räddningstjänsten i Jämtland har vi haft förut vid liknande situationer och det har funkat bra. Det är mest för att veta vad som förväntas och hur hårt det slår eftersom stormen drabbar dem först, säger Thomas Åslin.

Hur förbereder ni er internt?

– Vi har möte med alla stationer i länets kommuner. Vi har även haft telefonkonferens med bland annat Länsstyrelsen, polisen och SMHI för att på enklast sätt samarbeta med varandra. Vi skickar även ut information till alla krisledningar runt om i länet, säger Thomas Åslin.

Tar ni in någon extra bemanning?

– Nej. Väldigt sällan tar man in extra bemanning i förebyggande syfte. Vi har en bra organiserad bemanning generellt och vi kan alltid ta hjälp av deltidskåren om det behövs, säger Thomas Åslin.

För Plus-kunder: Strömavbrott kan snabbt kyla ditt hus – enkla tips för att behålla värmen

För Plus-kunder:  Så mycket ska du få i ersättning när strömmen går – avbrott i ett dygn är olagligt

Fakta: SMHI:s vädervarningssystem

Varning klass 1 - Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2 - Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV. 

Varning klass 3 - Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV. 

Källa: SMHI