Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormande känslor när två orkestrar blev en – "Alla blir vi berörda på något sätt"

Med rubriken Stormande känslor ville Örnsköldsviks Musiksällskap i klingande exempel visa på musikens förmåga att beröra, skapa stämning, tankar och att ge tröst och glädje.

– Alla blir vi berörda på något sätt. Musiken kan både inrama eller sammanfatta en känsla och liksom ge näring åt oss att gå vidare med en annan inställning eller föresats som vi alldeles nyss trodde och kände att vi hade, säger David Wahlén, ny musikprofil i Örnsköldsvik med dragspelet som huvudinstrument och en gedigen högskoleutbildning i musik från både Musikhögskolan i Piteå och Sibeliusakademin i Helsingfors.

En glädjande stor publik hittade till Musiksällskapets numera fasta spelarena Pingstkyrkan i Örnsköldsvik, där dirigenten Wahlén och Musiksällskapet öppnade programmet med välkända Champagnegalopp, ett sprudlande stycke orkesterfyrverkeri i glada tongångar.

Kontrasten var slående i påföljande stycke Introduktion till Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson som strax efter övergick i att Musiksällskapets stråkar spelade Åses död ur Per Gynt-sviten av Edward Grieg. Ett stycke där sorg, saknad och melankoli griper tag i känslorna.

Med den argentinske kompositören Astor Piazzolla kom tangon alldeles speciella särart att erövra världens musikscener med sitt stundtals suggestiva uttryckssätt, och rytmiskt pregnant i Musiksällskapets tolkning var den berömda Farandole ur Georges Bizets andra orkestersvit.

Parallellt med Musiksällskapet i Örnsköldsvik – som har anor sedan sent 1800-tal och håller ställningarna på ett berömvärt sätt både som konsertarrangörer och spelande orkester när många andra mindre orters dito tvingas lägga ned verksamheten – har en ny ensembleform bildats, Stråkar för alla.

Med Stråkar för alla-konceptet har nybörjare, tidigare sporadiskt aktiva med flera stråkintresserade fått tillfälle till veckovis återkommande samspel med musikläraren Anna Risberg som ledare. Just denna kväll i Pingstkyrkan var ett 15-tal av dessa på plats och tillsammans med Musiksällskapet bjöds det både Annen-Polka av Strauss och Sarabande av Händel. Ett tillskott i stråknumerären som märktes och gav lite mer tyngd och klang på ett förtjänstfullt sätt.

– Jag uppmanar alla intresserade att ta kontakt med Stråkar för alla och kanske ta upp en tidigare hobby eller starta upp en ny i Fru Musicas tecken, säger dirigenten David Wahlén innan Musiksällskapet tackade för sig denna afton med Epilog ur En vintersaga av Lars-Erik Larsson och Polska efter Byss-Kalle.

I samband med konserten avtackades också Musiksällskapets kanslist Ewa Persson och orkesterintendenten Sören Kvist för sina hängivna arbetsinsatser för Musiksällskapets och det lokala musiklivets fromma under många år.

* * *

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida