Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storkund till Sollefteåföretag

Det går framåt för Sollefteåföretaget Arifiq development.
Företagets egenutvecklade kalkylsystem har nu köpts in av Nordens största tryckerikoncern.

I november tilldelades Arifiq ett innovationspris för samma system som nu sålts till en av tryckerikoncernen V-Tabs produktionsanläggningar.

– V-Tab är en stor spelare i den grafiska branschen. Det betyder mycket för oss att få dem som första kund, säger Carina Karlsson, vd för Arifiq.

Kalkylsystemet började utvecklas i Sollefteå 2007. Till en början var det tänkt att användas för eget bruk på Alinea medieteknik, tidigare Sollefteå tryckeri.

– Men vi märkte att det fanns ett stort intresse i branschen för den här typen av tjänst, säger Karlsson.

Tanken med kalkylsystemet är att kunder och personal på ett tryckeri ska kunna räkna ut priser på trycksaker på ett väldigt enkelt sätt.

– Traditionellt sett är det något som varit väldigt komplicerat, det har krävts expertkunskap. Vi vill ändra på det. Kärnan är optimering.

Även Karlstads universitet har köpt in tjänsten, och ytterligare en kund är på gång i Västsverige.

– Nu siktar vi på att få fler kunder i Sverige, men målsättningen är naturligtvis också att lansera det här internationellt.

I dagläget jobbar fem personer på Arifiq i Sollefteå, ytterligare en anställd finns i Östersund.

– Vi ska anställa ytterligare en person i Sollefteå till sommaren, och jag utesluter inte fler nyanställningar framöver.

Carina Karlsson ser det som positivt att den här tjänsten har utvecklats i Sollefteå.

– Det går att göra sådana här saker även på mindre orter. Och jag är väldigt glad över att vi har hittat så god kompetens här i Sollefteå.