Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storförlust för Solatum

Det kommunala bostadsbolaget Solatum såg länge ut att göra en vinst med en knapp miljon kronor i fjol. Men så i sista stund hade revisorn invändningar.

Annons

Nu har bolagets tvingats skriva ned det bokförda värdet på flera fastigheter utanför Sollefteå och en vinst vändes snabbt till en förlust på 21,8 miljoner kronor.

Det handlar om fastigheter i Junsele, Ramsele och Näsåker som varit för högt värderade, alltså att det bokförda värdet har överstigit det bedömda marknadsvärdet.

Solatums revisor krävde i år en värdering och redovisning post för post, alltså fastighet för fastighet, något man måste göra enligt årsredovisningslagen.

Revisorn kom då fram till att bolaget hade ett alldeles för högt bokfört värde på fastigheterna. Bolagets eget förslag var en nedskrivning med 13,1 miljoner kronor, men revisorn krävde en nedskrivning med 35,9 miljoner kronor och så blev det.

Solatum har inte försökt dölja värdet på fastigheterna. Däremot har man sett bolaget som en helhet tidigare, något som revisorerna tidigare år inte haft något att anmärka på.

Enligt Solatums vd Arne Eriksson är den nu uppkomna situationen ett arv från tidigare investeringar. Det gjordes en hel del renoveringar och upprustningar under början av 90-talet. Men trots att det lades ner en hel del pengar så har fastigheternas marknadsvärde aldrig ökat, snarare tvärtom.

Kommunstyrelsen tar den 11 maj ställning till ett förslag att gå in med ett ägartillskott.