Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfiskaren Tomas överst på SM-pallen

Tomas Jonsson från Örnsköldsvik och SFK Storfiskarna fick se sig själv överst i resultatlistan när alla abborrar vägts under helgens SM i pimpling.
– Det var spännande – och lite otippat med tanke på att vissa gick in för det ännu hårdare.

Annons

Nu är Tomas ingen meta-från-bryggan-i-solskenet-fiskare utan har figurerat i stora fisksammanhang tidigare. I somras vann han till exempel tillsammans med brorsan Niklas Pike Challenge i Örnsköldsvik.

– Jag är väl ganska ambitiös men på en sund nivå. Man ska ha lite tur också, säger han och skrattar.

– Och att få vinna både Pike Challange och SM i följd känns helt osannolikt.

Helgens öppna SM-tävlingar, individuellt på lördagen och lag på söndagen, avgjordes på Norsjön i just Norsjö i norra Västerbotten. Lördagen bjöd på soligt vårväder och flera hundra fiskefantaster gav sig ut på isen med isborrarna i högsta hugg. Sedan var det dags att börja veva.

– Får man ingen fisk efter en halv minut är det bara att byta hål om man vill vinna. Man är ganska slut i armarna efteråt kan jag säga när isen är 80 till 90 centimeter tjock. Och det är endast abborre som räknas, övrig fisk får man kasta tillbaka.

Under tävlingstiden på fyra timmar beräknar Tomas att han drog upp mellan 200 och 250 firrar. Totalt vägde fångsten 9315 gram och det var hela 900 gram mer än tvåan i herrseniorklassen som hade 133 deltagare.

Läs mer: Här är hela resultatlistan

Söndagen var dock inte lika bra som lördagen, vare sig vädermässigt eller tävlingsmässigt. Tomas Jonssons fyrmannalag fick upp nära 23 kilo fisk och det räckte till en delad sjundeplats.

I Höga kusten är pimplingssäsongen numera lagd till historien men i inlandet och längre norrut ligger isarna än och redan till helgen bär det av tillbaka till Norsjö för Tomas Jonsson. Det är dags för Norrdonsnappet.