Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk i kd om EU-lista

Annons

Riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) är ytterst besviken över att helt ha ratats i nomineringskommitténs förslag till lista i EU-valet nästa sommar. Att han inte ens finns med bland de 50 namnen betyder att han inte kan driva personvalskampanj, en gren där han varit framgångsrik i tidigare val.

Sacrédeus anser att han på sätt och vis vann provvalet, när han nu har fått se resultaten av det. Han fick nämligen flest ringar av alla på valsedeln, 207 stycken. Ringar har distriktsombuden som deltog i provvalet satt runt det namn som de vill se toppa valsedeln.

Nomineringskommitten har räknat antalet kryss högst. Ombuden hade möjligheten att sätta tio kryss för namn som de ville skulle vara med på listan, utan rangordning. I den kategorin kom Sacrédeus fyra.

Han säger att han inte tänker inte ge upp kampen för att komma med på listan.

Listan ska slås fast av kd:s partifullmäktige 16 januari.

Lennart Sacrédeus blev i somras uppringd av Sverigedemokraterna som undrade om han ville kandidera på deras lista i EU-valet. Han säger att han sade att han var hedrad av att bli uppringd, men svarade att han tillhör ett annat parti.

Nomineringskommitténs förslag toppas av Ella Bohlin, tidigare ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund. Sofia Modigh återfinns på andra plats, Per Landgren på tredje och Christina Doctare på fjärde plats.

I det provval som partiet hade i slutet av sommaren, men där resultatet redovisas först nu, kom Doctare på första plats, Ella Bohlin på andra och Helena Halldorf Romero på tredje.

Lennnart Sacrédeus kom enligt kommittén på fjärde plats.

I förra valet fick kristdemokraterna ett mandat och på det sitter Anders Wijkman, som sagt nej till omval.

Lars Wohlin, som kom in i parlamentet 2004 på ett av Junilistans mandat, har bytt till kristdemokraterna men ställer inte heller han upp för omval.

Mer läsning

Annons