Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i våldtäktsåtal

Annons

Det är stora skillnader mellan landets polisdistrikt om en anmäld våldtäkt resulterar i ett åtal eller inte.

Nu vill Rikspolisstyrelsen försöka jämna ut skillnaderna och öka uppklarningen.

I Sörmland och Västernorrland väcks åtal i över 50 procent av de anmälda våldtäktsfallen. I Västerbotten är motsvarande siffra bara 10,5 procent - lägst i Sverige. Snittet för hela landet var 20,7 procent, enligt siffror från Brå för 2010-2012, skriver Metro.

Rikspolisstyrelsen har dock inlett en studie som syftar till att jämna ut och öka uppklarningen över landet. Enligt tidningen tyder mycket på att sexualbrottsutredningar hanteras olika i de 21 polisdistrikten och att det behövs en kompetenshöjning.

Det kan handla om prioriteringar och attityder - allt från hur man bemöter och förhör brottsoffer och misstänkta till hur brottet bedöms och prioriteras i förhållande till andra brott, säger kriminalkommissarie Eva von Vogelsang, som leder studien, till Metro.

Såväl poliser, åklagare som experter inom kriminalteknik arbetar med studien.

Vi ska hitta fakta som kan skapa enhetliga metoder när det gäller till exempel förhör, men inte minst spårsäkring och kriminalteknik, som många gånger kan vara avgörande för en våldtäktsutredning, säger hon.

Klara Hradilova Selin på Brå tror att en delförklaring till de skiftande siffrorna kan vara att utredningarnas kvalitet skiljer sig mellan olika län. Men det handlar också till stor del om hur polisen registrerar uppgifter, anser hon.

Vi har sett att poliser är väldigt dåliga på att registrera rätt, olika brottskoder används slarvigt, säger hon till TT.

Det är inte heller helt ovanligt att polisen anmäler ett grövre brott, som till exempel våldtäkt mot barn, för att sedan rubricera till något mindre grovt brott. Det handlar då om möjligheten att sätta in kraftfulla åtgärder i början av en utredning, enligt Hradilova Selin.

Mer läsning

Annons