Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i folkhälsa

De stora skillnaderna i folkhälsa mellan olika regioner i landet har inte försvunnit. När det gäller fetma är andelen lägst i Halland och Blekinge, cirka tio procent. Invånarna i Olofström och Rättvik är minst röksugna, bara omkring fem procent av dem röker varje dag, visar en jämförelse av folkhälsan som presenterades i dag.

Genomgående röker kvinnor mer än män och lågutbildade mer än högutbildade. Högutbildade mår i allmänhet bäst, men inte alltid. Det gäller exempelvis riskfylld alkoholkonsumtion, där de högutbildade i vissa fall uppger att det dricker mycket.

Sociala skillnader mellan olika grupper i befolkningen kvarstår och måste förebyggas, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Och på en del områden går det bakåt.

Den psykiska ohälsan bland ungdomar förefaller tillta, särskilt bland kvinnor säger Lars-Erik Holm.

Enligt Holm är det också fler unga kvinnor än unga män som försöker begå självmord.

Astma och födoämnesallergier är vanligare bland personer med kort utbildning. Ensamstående kvinnor med barn röker mer, är oftare överviktiga och är också en våldsutsatt grupp. Utrikesfödda har också sämre hälsa än födda i Sverige.

Bakom jämförelsen står Sveriges kommuner och landsting, Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.