Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora matcher kan vikas för fri tv

Annons

EU-länderna får lista stora sportevenemang som så viktiga att de måste sändas i fria tv-kanaler, enligt ett förslag till utlåtande från en generaladvokat i EU-domstolen.

Det gäller ett mål mellan fotbollens organisationer Uefa och Fifa samt EU-kommissionen, Storbritannien och Belgien.

Fotbollsorganisationernas överklaganden mot ett tidigare utslag ska avslås, anser generaladvokaten. Storbritannien och Belgien har båda gjort listor över stora sportevenemang som måste sändas fritt, däribland EM- och VM-finaler i fotboll. Uefa och Fifa hävdar att listorna, åtminstone till en del, bryter deras rätt att sälja tv-rättigheterna till den de önskar. Försäljningen inbringar stora pengar.

Den slutliga domen kommer senare.

Riksdagen krävde i våras, efter motioner från Socialdemokraterna, att regeringen omgående utreder frågan om en evenemangslista. Enligt uppgift från kulturdepartementet har regeringen börjat arbeta med frågan men har inte kommit till något beslut om hur utredningen ska göras.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger, i en skriftlig kommentar, att en lista inte är någon garanti för att SVT eller TV4 får sända en match eller annat evenemang som förts upp på en lista över sådant som så många som möjligt ska kunna se utan kostnad.

"Det finns kommersiell fri-tv som kan tillgodose sändning av listat evenemang. Till exempel har MTG köpt rättigheterna att sända OS 2014. De kommer att visa sändningarna i bland annat i tv 6 som är en kanal som 99 procent av svenska folket kan se", skriver Adelsohn Liljeroth i sin kommentar.

Hon återkommer till att regeringen inte ser något behov av en evenemangslista eftersom de intresserade redan i dag har möjlighet att "se alla stora idrottsevenemang i kanaler som kan ses i hela landet - utan särskild avgift".

Hon säger inget om hur den utredning som riksdagen tvingat fram i frågan ska göras eller när den ska vara klar.

Vad gäller EU-domstolens vidare behandling av frågan om fotbollsförbunden, EU-rätten och Belgien och Storbritannien, så kan domarna i sin slutliga genomgång välja att tolka EU-rätten annorlunda än generaladvokatens förslag till utlåtande. Förslaget är mer en vägledning men binder inte domstolen inför senare domslut.

Mer läsning

Annons