Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora investeringar kommande tre år

Den politiska majoriteten vill satsa på skola, omsorg – och ny simhall i centrum.
Inga pengar är avsatta för att bygga ett kulturhus, men frågan ska utredas.

På tisdagen presenterade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sin gemensamma budget till 2017.

– Utgångspunkten är att resultatet ska vara 1-2 procent av skatter och statsbidrag. Vi budgeterar ett resultat på 43 miljoner för 2015, vilket motsvarar 1,4 procent, säger kommunalråd Glenn Nordlund (S).

Bland annat räknar majoriteten med statliga tillskott till omsorgs- och bildningsnämnderna, 15 respektive 12 miljoner. Det förutsätter att regeringens budgetproposition klubbas igenom i december.

– Om det inte skulle komma en enda krona, får vi ta nya tag. Vi vill prioritera skola och omsorg, säger Per Nylén (S).

För bildningsnämnden ska det bland annat satsas på mer personal, läromedel och paviljonger till förskolan. Mer personal gäller även inom omsorgen, där vill partierna även satsa på stöd till anhöriga.

Det pågår arbete för att ta fram en plan för byggnation av Bredbynskolan. Budgeten är 45 miljoner kronor fram till 2017.

– Man har kommit fram till placeringen av ny byggnad och vad som ska ingå i fastigheten. Det blir en kombination av rivning, underhåll av befintliga byggnader och nybyggnation, säger Glenn Nordlund.

I budgeten finns även totalt 30 miljoner avsatta – hälften 2016 och hälften 2017 – för en simhall på Paradiset som är godkänd för nationella tävlingar. Senast den sista december 2017 måste dagens bassäng stängas för PCB-sanering.

En investering som redan är beslutad gäller Nybygget, det nya vård- och omsorgsboendet i Själevad. Det beräknas kosta 177 miljoner. Till den investeringen kopplas tillagningsköket vid Själevadskolan för 22 miljoner, som kommunfullmäktige beslutade om i måndags.

Från flera politiska håll har det kommit indikationer på att vilja skapa ett kulturhus. Efterfrågan har också varit stor från kommunens kulturutövare.

Några pengar kopplade till en sådan investering finns dock inte i nuläget, men i budgeten föreslås att man tittar närmare på möjligheterna att utveckla Sliperiet. Det ska göras inom ramarna för kultur- och fritidsnämndens budget. Nämnden får fem miljoner extra som ska användas för bland annat detta ändamål.

– Vi tycker att det finns utrymme att genomföra en utredning, säger Glenn Nordlund.

Gunnar Fors (V) kommenterar den gemensamma budgeten:

– Vi är väldigt glada och stolta, Det var inga större svårigheter att komma överens om budget för 2015, men ännu är vi inte helt överens om 2016 och 2017 års budgetar.

– Det som är viktigt och som vi är överens om, är en handlingsplan för att fler ska använda kollektivtrafiken. Där kan förslag om gratis kollektivtrafik läggas in i budgeten för 2017.

Redan under 2015 planerar de två partierna att ungdomar ska kunna åka gratis i kollektivtrafiken.

En annan aspekt som Vänsterpartiet lyft fram är att kommunen ska vara en feministisk arbetsgivare. Nu ska sex timmars arbetsdag utredas.

– Hela löne- och personalpolitiken ses över för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger Gunnar Fors.