Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister vid asbestsanering

Annons

Säkerheten brister vid sex av tio asbestarbeten. Bland annat slarvas det med andningsskydd och sanering av arbetskläder.

Dessutom fick 21 av 117 kontrollerade företag betala sanktionsavgifter sedan de genomfört asbestsanering utan tillstånd, visar en inspektion som gjorts av Arbetsmiljöverket.

Det damm som frigörs vid asbestsaneringar innehåller fibrer som när de andas in kan leda till bland annat lungcancer och mesoteliom, en elakartad tumör som dödar 100 personer varje år.

Företagen som har inspekterats finns över hela landet, och utgör en dryg fjärdedel av de cirka 400 företag som har tillstånd att arbeta med asbestsanering i Sverige.

Av de 117 företagen ställer vi krav i två tredjedelar av fallen, för vi gör bedömningen att här handlar det om att rädda liv, om att få stopp på ett arbete som på längre sikt kan leda till att folk dör. Det måste vi förebygga så långt vi kan, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket till TT.

Orsaken till att många av de inspekterade företagen brister i sina rutiner är ofta okunskap, eller att företagen struntat i att följa sina egna säkerhetsrutiner.

Det förekommer att företag som inte har behörighet arbetar med asbestsanering.

Men det förekommer även att företag utan tillstånd gör det.

Ja, vi stöter på det. Det kan vara ett vanligt byggföretag som håller på med ett jobb och stöter på asbest och bedömer att det är så pass lite att man fortsätter, eller har en tidspress på sig, säger Håkan Olsson.

Asbest har varit förbjudet i Sverige sedan 1982, men omkring 400 000 ton tros fortfarande finnas kvar i äldre byggnader.

Mer läsning

Annons