Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora brister i hantering av köttfärs och grillat

Det slarvas en hel del med kylförvaring och hållbarhetstider för livsmedel i länet. Känsliga kylvaror förvaras för varmt och hållbarhetstiderna kan anges tre gånger så långa som rekommenderat.

Avslöjandet kommer i kölvattnet av den tidigare uppmärksammade skandalen med ommärkning av köttfärs. Problematiken gäller framförallt köttfärs och grillad kyckling, varor som butikerna själva ansvarar för.

Bristerna kom fram vid en stor undersökning som gjordes av länets kommuner under fjolåret. Hela 83 livsmedelsbutiker besöktes.

Syftet var bland annat att kontrollera hanteringen av butiksförpackade produkter som köttfärs och kyckling samt färdiga matsallader.

- Vi såg att när det gäller grillad kyckling som kylförvaras har man i många fall satt väldigt långa hållbarhetstider. Det är inte ovanligt med sex till sju dagar och i något fall handlade det om tio dagar, säger projektledaren Elisabeth Lindahl på länsstyrelsen.

Branschen själv rekommenderar en förvaring av grillad kyckling i högst åtta grader och maximalt tre dagar.

En stor del av butikerna angav istället en temperatur på fyra grader, vilket sju av tio butiker själva inte klarade av. Bara fyra affärer följde helt och hållet rekommendationen.

- Positivt var att vi inte hittade några matförgiftningsbakterier i analyserna, säger Elisabeth Lindahl.

Läs mer i onsdagens TÅ och ÖA


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67