Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad i väntan på cancervård

Annons

För tredje året i rad skiljer sig väntetiderna för cancervård stort beroende på var i landet man bor, enligt en rapport från Socialstyrelsen. I vissa delar av landet får patienterna vänta dubbelt så länge som i andra.

För exempelvis tjocktarmscancer skiljer sig väntan på behandling från 29 dagar i Dalarna till 69 i Värmland.

Socialstyrelsens analys omfattar nio vanliga cancersjukdomar.

För landet som helhet är medianväntetiden fram till behandlingsstart över en månad för alla former av cancervård, för flera typer av cancer är den två månader. Men variationerna är stora.

Ett exempel är bröstcancer, den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. I Västmanland går det i snitt 8 dagar från första specialistbesök till dess att behandlingen inleds. I Dalarna är motsvarande tid 32 dagar.

Ett annat exempel är elakartad hudcancer, malignt melanom, där det i Jämtland går i snitt 15 dagar mellan första läkarbesöket och det att patienten informeras om diagnosen. PÅ Gotland är motsvarande siffra 55 dagar.

Det är inte bra att väntetiden skiljer så mycket. Det innebär en stor påfrestning för patienten. Ofta är också tidsfaktorn av stor vikt för att behandlingen ska lyckas, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Den stora spridningen mellan landstingen och mellan olika cancerformer indikerar att förbättringar är möjliga, enligt Socialstyrelsen.

Undersökningen visar att alla landsting har en hemläxa att göra, det går att få till mycket kortare väntetider, säger Lars-Erik Holm.

Socialstyrelsen vill nu titta på om målnivåer, en maxgräns för antalet väntedagar, skulle kunna jämna ut skillnaderna. Modellen har införts i Danmark med gott resultat.

Det skulle kunna vara ett sätt att få tryck i frågan, säger Holm.

Mer läsning

Annons