Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för utbrändhet bland föräldrar till barn med kroniska sjukdomar

LÄSARTEXT
Till Diabetesföreningens tredje föreläsning den 27 mars på Café UH, var Caisa Lindström, kurator och läkare på barn- och ungdomskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, inbjuden. Hon berättade om sin avhandling om utbrändhet hos föräldrar till barn med kroniska sjukdomar som diabetes, men även vuxna med diabetes. Caisa beskrev hur stress uppstår, dess konsekvenser och återhämtningsprocessen.

Ett 30-tal föräldrar och övriga med anknytning till diabetes, fick bekräftelse på hur komplicerat livet är med diabetes i familjen och hur stor sannolikheten är att negativ stress uppstår, som ofta leder till utbrändhet, men även insikt i hur man kan återhämta sig.

Innan Caisa intog scenen berättade Ewelina Pettersson, 26 år, öppenhjärtigt om sin diabetes som diagnosticerades vid fyra års ålder. Tonåren var kämpiga med övervakande och kontrollerande omgivning – för vem skulle hon kolla sockret, för läkaren eller henne själv? Trygghet och kontinuerlig hjälp har hon fått av sin bror och kompisar med diabetes och framförallt av diabetessköterskan Anna Forsberg.

Caisa har i sin avhandling konstaterat, med olika undersökningar som bas, att förekomsten av burn-out, eller utbrändhet är 36 procent hos föräldrar till barn med diabetes jämfört med 20 procent hos föräldrar till friska barn. Skillnaden mellan könen är även signifikant där 44 procent av mödrarna var utbrända medan enbart 18 procent av fäderna. Anledningen anses bland annat bestå av höga prestationskrav och ett större kontrollbehov av barnets diabetesstatus hos modern. En delstudie med enbart mammor till barn mellan 1-18 år med diabetes visade på känsla av otillräcklighet, en ständig och pågående omvårdnad och utmaning att släppa på ansvaret. Sammantaget blev mödrarnas upplevelse att de tog på sig ett omöjligt uppdrag, ”mission impossible”.

Utbrändhet kan även drabba vuxna med diabetes, ofta i en arbetsmiljö med okunskap hur sjukdomen kan yttra sig vid höga eller låga blodsockervärden. Undertecknad med diagnos diabetes typ 1 fick uppleva en sådan oförståelse för sjukdomen hos sina chefer att den ledde till arbetsrelaterat utmattningssyndrom och akut förtidspension.

Sömn, avslappning, fysisk aktivitet och beteendeförändring var det konkreta receptet för återhämtning Caisa gav.

Hon avslutade med vikten av stöd och support – ta hand om varandra och gör det med kärlek och omsorg, men glöm inte bort dig själv!

Lars-Gunnar Lundin Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel