Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av brottsregisterutdrag

Annons

Utdragen från brottsregistret fortsätter att öka.

Det är viktigt att det inte överutnyttjas, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Förra året gjordes 222 940 utdrag, tolv procent fler än året innan, skriver Dagens Nyheter. Skälet är att arbetssökande ger utdrag till arbetsgivare som vill ha sådana, även för jobb där de inte krävs.

Ett missbruk, anser regeringen

Det kan finnas vissa skäl. Visst är det rimligt att dömda människor har möjlighet att återanpassa sig och försörja sig själva, men vi måste hitta en balans mellan detta och arbetsgivarens behov av information, säger Elisabeth Svantesson till TT. Det måste finnas en tydlig och rättssäker reglering av hur utdragen får göras.

Organisationen Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Lars Gellner säger att det vore olyckligt om det skulle bli ett förbud för vissa arbetsgivare att undersöka om arbetssökande har begått brott.

Det är viktigt att den möjligheten finns. En nyanställning är för de allra flesta företagare en stor investering. Företagen måste kunna förvissa sig om att de gör en så bra anställning som möjligt, säger han till DN.

En utredning om registerutdragen tillsattes av regeringen i fjol. Syftet är att kartlägga varför fler begär utdrag ur belastningsregistret, om det är motiverat och om en lagändring är aktuell. Utredningen ska vara klar i april.

Samtidigt diskuteras en utvidgning av lagen till att omfatta fler arbetsgivare.

Parallellt utreds också i vilken utsträckning arbetsgivare begär att redan anställda visar upp utdrag och vilken betydelse sådan kontroll har i anställningen.

Vi är naturligtvis emot. Vi vill att det ska förbjudas, säger Sofie Rehnström, jurist på LO.

Rättssystemet bygger på att man har sonat sitt brott sedan straffet har tagits.

Nu har man ingen chans. Det kan till och med vara så att man återgår till brott för att det finns inga andra utvägar, säger hon.

Mer läsning

Annons