Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av barn som dör i aids

Annons

Allt fler barn mellan 10 och 19 år dör i aids. Under de senaste åren har dödsfallen ökat kraftigt, 2005 dog 71 000 barn, sju år senare var den siffran uppe i 110 000, visar en ny rapport från Unicef.

Det här var väldigt oväntat, eftersom alla andra siffror pekar åt rätt håll, säger Eva Dalekant, internationell programhandläggare på Unicef.

Samtidigt är det känt att ungdomar är en svår grupp att nå. Speciellt unga flickor är väldigt utsatta. Allra värst är situationen i konfliktdrabbade länder.

Flickor som säljer sexuella tjänster i utbyte mot mat och pengar, som blir utsatta för sexuella övergrepp i skolan eller i familjen - det är vanligare bland unga flickor. Det i kombination med att de inte får bromsmedicin gör att väldigt många faller ur.

Däremot har mödravården förbättras och det är färre barn som smittas av hiv vid födseln. Bromsmediciner har gjort det enklare att behandla kvinnor med hiv och att smittan överförs vid graviditeten, förlossningen och amningen.

De största framstegen har gjorts i länder söder om Sahara i Afrika. 2005 smittades 540 000 barn i samband med förlossningen, i fjol hade den siffran sjunkit till 260 000 barn.

Enligt rapporten krävs mer förebyggande insatser som kondomer, upplysning och ökade möjligheter att testa sig. Framför allt måste fler barn få bromsmedicin, förra året fick bara 34 procent av hivsmittade barn den behandling de behövde, jämfört med 64 procent av de vuxna.

Många av de här barnen är smittade redan från födseln av sin mamma och i många fall kanske en av föräldrarna har dött. Då är det svårare att få stöd hemifrån att verkligen söka behandling och hålla fast vid det, säger Eva Dalekant.

Att vården ofta finns i större städer är också en orsak till att många aldrig får vård.

En annan förklaring är att det är alldeles för svårt att testa sig, framför allt bland de äldre barnen. Det är ungefär var tredje flicka som har testat sig. Många vet inte ens om att de är smittade.

Anledningen till att färre barn smittas vid födseln beror bland annat på att det har införts speciella program inom mödravården för att få fler kvinnor att komma på kontroller. Nu finns också en ny metod för gravida hivsmittade kvinnor där man tar ett piller om dagen livet ut.

Det är helt fantastisk framgång. Det var en ganska komplicerad behandling innan, man var tvungen att gå på regelbundna kontroller och ändra doserna. Kan man hitta något motsvarande för barn och unga så vore det en väldigt stor förändring. Men eftersom barn växer så måste medicineringen ändras ofta, säger Eva Dalekant.

Mer läsning

Annons