Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor mängd sprit beslagtogs

/

Här är polisen som mitt i gatan står.
Inget fordon kom undan kontroll när tull och polis kraftsamlade på E4 natten mellan torsdag och fredag.
Bland mycket som inträffade blev en bilist av med tre pallar sprit.

Annons

– Enligt våra beräkningar kan trafikanten som blev av med drickat räkna med en punktskatt på ungefär 40 000 kronor, säger Dick Danielsson, vice polischef i Örnsköldsvik, när han summerar den stora insatsen som sträckte sig fyra timmar från midnatt.

Minnena från senast när polisen i Örnsköldsvik samlade sig för en liknande insats handlar framför allt om en finsk medborgare som kom rullandes med på tok för stora mängder alkoholhaltig dryck i bagaget.

Skåpbilen var fyll med procent – och mannens släpkärra hade inte heller rum för ytterligare varor.

Med det i backspegeln var det förstås troligt att åtminstone någon sprittransport – eller varför inte en färsk kopparstöld – skulle gå att finna i trafikkontrollen.

– Vis av tidigare insatser av det här slaget vet vi nu att rastplatsen i Mosjön är näst intill perfekt, förklarar Leif Johansson, polisinspektör i Örnsköldsvik.

Det är han och hans kollega Christer Kronström som kommer att hålla i trådarna den här natten. Inne på stationen förklarar Johansson upplägget.

– Kvart i elva blir det utsättning, då kommer jag och Christer att dra förutsättningarna – och då vill vi inte ha någon publik i rummet. Ungefär kvart över elva börjar vi bege oss ut mot Mosjön för att dra om vägen så att alla bilar styrs mot vårt kontrollområde. Det är planerat att vi ska stoppa första bilen vid midnatt – och att vi ska köra på i fyra timmar.

Inte en enda bil kommer att slinka genom nätet. Polis, tull, startklara jaktbilar och narkotikahundar är beredda – i bägge färdriktningar efter E4.

När det återstår en minut till midnatt stannas den första bilen, en BMW, av Patrik Ågren.

– Hej, det gäller körkort och nykterhet, informerar Ågren föraren om.

Inga konstigheter. Mannen tar i när han blåser – och det giltiga körkortet halar han snabbt fram och får godkänt innan han sakta rullar vidare norrut.

Åtta minuter senare rullar en finskregistrerad, vit van in på området. Två finska män får sig en rökpaus samtidigt som tullen passar på att inspektera männens last, som är bra att ha om man arbetar som rörmokare. Finländarna berättar att de kommer från Örebro – och de suckar när de avslöjar att de ska till Uleåborg.

En som också blir stoppad är David Andersson från Skellefteå. Han är på väg hem efter att ha hämtat sin nyköpta Cheva Pickup i Leksand.

– Överraskande att stöta på det här mitt i natten, men ett bra initiativ.

Trafiken den här natten är klart tätare i norrgående körfält än i det mötande. Polis och tull kontrollerar så mycket de hinner, men det ser inte ut att bli några större fynd än en dryg handfull som har för tung gasfot.

Inte förrän de två patrullerna nästan är på väg att vika in årorna för den här gången. Då rullar det in ett ekipage vars last innehåller tre pallar med alkoholhaltiga drycker. Stor aktivitet, förstås, och för bilföraren väntar nu stränga böter.

Fyra timmar efter det att den första BMW:n kontrollerades är det dags att bryta upp.

210 fordon blev kontrollerade.

Annons