Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor majoritet för nya regioner

Det finns en stor majoritet bland företrädare för kommuner och landsting att bilda regionkommuner.

Det framgår av en rapport från regeringens särskilda utredare.

Efter Ansvarskommitténs förslag om att Sverige bör organiseras om till ett färre antal storregioner tillsatte regeringen en särskilt utredare, Jan-Åke Björklund, som fick i uppgift att undersöka intresset och samtala med lokala företrädare.

På tisdagen överlämnade han en sammanställning av samtalen till kommunminister Mats Odell. Den visar att en stor majoritet av de lokala företrädarna vill göra verklighet av kommitténs förslag. Det är bara Stockholm som säger direkt nej.

Redan i dag, innan regeringen själv bestämt sig, finns det beslut i fullmäktige om att ansöka hos regeringen att få bilda ytterligare fyra regionkommuner, utöver de två som redan finns i Västra Götaland och Skåne.

Det handlar om Norra Sverige (Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland utom Sundsvall och Ånge), Mittsverige (Jämtland inklusive Sundsvall och Ånge) samt Halland och Gotland som vill bilda egna regioner.

I övriga län - Värmland, Västmanland, Södermanland, Östergötland, Jönköping och Kalmar - finns det en enighet eller en stor majoritet för att bilda regionkommuner. Däremot är man inte klara över gränsfrågorna.

Utredaren Jan-Åke Björklund konstaterade vid en presskonferens att det nu inte behövs mer utredningar.

- Det här är kanske den mest utredda frågan vi har i Sverige. Nu behövs det ett beslut, sade han.

Men regeringen har ännu inte lyckats enas i frågan. Moderaterna är starka motståndare till en ny regionindelning, åtminstone i regeringen. Ute i landet finns det gott om län, där moderaterna är för en ny regionindelning.


/Allehanda.se