Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor kultursatsning stoppas av landstinget

Annons
Stor kultursatsning stoppas av landstinget

Landstinget har stoppat Musik i Västernorrlands planerade storsatsning "7-sju". Anledningen är att det är den tidigare och sparkade chefen för Musik i Västernorrland som skrivit manus.

- Vi har ouppklarade saker med mannen som resulterat i en polisanmälan från vår sida, säger Lennart Backlund, chef för regional utveckling. Så länge polisutredning pågår är det olämpligt att ha något samarbete med honom.

Projektet "7-sju" anspelar på de sju dödssynderna och är ett blandat konstverk med teater, film, konstinstallation och konsert.

- Idén till projektet fördes fram av körkonsulent Staffan Lindroth när jag var chef på Musik i Västernorrland, säger mannen. Jag blev sedan engagerad i projektet. Det beslut som landstinget nu tagit om min medverkan är ren och skär censur som bara tycks hända i Västernorrland.

Han anser att landstinget inte har förmåga att skilja på hans rent konstnärliga gärning och hans chefsskap i Västernorrland.

- Men det är möjligt att man vill sätta stopp för kritiska röster, säger han. Manuset jag skrivit handlar inte om landstinget. Det är ett verk som beskriver den mediala verkligheten som människor drunknar i i dag. Sju-projektet är en typ av verk som aldrig tidigare genomförts i Sverige.

Lennart Backlund medger att man från landstinget var tveksamma till att ingripa i en rent konstnärlig verksamhet.

- Visst hade vi våra dubier, säger han. Men vi kan inte ha ekonomiskt umgänge medhonom.

Det är nu ytterst osäkert om det blir något "7-sju"-projekt.

- Det är ett fantastiskt projekt som vi jobbar vidare på, säger Göran Sjögren, t f chef för Musik i Västernorrland. Vi får avvakta och se vad som händer med polisutredningen. Rent teoretiskt kan vi kontakta en annan manusförfattare. Men visst är det en trist situation vi hamnat i.

Bara för några veckor sedan medverkade den tidigare chefen i ett arrangemang av Musik i Västernorrland. Det var i samband med ett program kring den chilenske författaren Pablo Neruda i Bredsand utanför Sundsvall.

- Jag var själv där, säger Lennart Backlund. Men det var författarinnan Sun Axelsson som anlitat mannen som bisittare vid arrangemanget.

Leif Åhman

0611-55 48 25

leif.ahman@tidningen.to