Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STOR GUIDE: 20 pärlor i Höga kusten – här kan du njuta av din hemester i Ångermanland

 
Sommar i Höga kusten
Visa alla artiklar

I Höga kusten, med kommunerna Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, finns massor att se och uppleva. Här har vi valt ut 20 klassiska pärlor att besöka i sommar.

BARSVIKEN

Det pittoreska fiskeläget Barsviken med kapell från 1727 ligger allra längst söderut i Ångermanland. Sjöbodar, kokhus och gistvallar påminner om tiden då fiskare från Gävletrakten började segla upp till viken under 1500-talet. Här ligger också södra Ångermanlands största gravfält med 13 fornlämningar. I berget ovanför byn finns grottor och raukar som havet mejslat fram.

■■■

TECHNICHUS

Mitt i Härnösand ligger detta science center där barn, ungdomar och vuxna får upptäcka naturvetenskap på lustfyllt sätt. Technichus är 2 000 kvadratmeter, uppdelade på två våningar, fyllda med vetenskap och interaktiva utställningar. Ni kan bland annat utmana varandra i brainball, åka den 12 meter långa friktionskanan och fånga rubiner på klätterväggen.

■■■

VÄSTANÅFALLET

Med en total fallhöjd på nästan 100 meter är det en mäktig naturupplevelse att se vattnet forsa utför Mjällådalgångens branta sluttning, cirka 3,5 mil väster om Härnösand. Här fanns förr ett järnbruk som var centrum för Viksjöbygdens näringsliv. I dag är det ett natur- och kulturcenter med bland annat ett kafé för fikasugna.

■■■

HEMSÖN

Stor och kuperad ö norr om Härnösand med färjeförbindelse, mest känd för den stora fästningen som är ett populärt besöksmål för hela familjen. Här får man titta in i den tidigare topphemliga försvarsanläggningen som är nedsprängd i Storåberget på Hemsön. Naturliga hålrum bjuder ön också på, ovanför Prästhushamn finns en tunnelgrotta utslipad av Bottenhavets förfader.

■■■

HÖGAKUSTENBRON

Bron som har blivit en symbol för hela Höga kusten är en av Sveriges mäktigaste med sina 182 meter höga pyloner och ett spann på 1210 meter. Vid norra brofästet finns hotell, restaurang, lekpark och turistinformation. Över en halv miljon människor stannar till här varje sommar och bron är ett av Sveriges mest fotade objekt.

■■■

SANDSLÅN

Här hittar du flottarepokens hjärta. På 1600-talet var området ett deltaland med 12 öar som sedermera växte ihop till en ö och det var här som timret började sorteras i slutet av 1800-talet. Till Ådalen kom då folk från alla håll och Sandslån blev en smältdegel för bland annat folkrörelserna. Här kan du besöka flottarmuseet och få guidade turer i timmerriket.

■■■

ROTSIDAN

En fyra kilometer lång kuststräcka i Nordingrå med vackert slipade hällar och vindpinade kusttallar. Området är lättillgängligt och ett populärt utflyktsmål. På de varma klipporna kan man sola och njuta av både naturupplevelsen och medhavd matsäck.

■■■

SLÅTTDALSSKREVAN

Den 200 meter långa, 30 meter djupa och sju meter breda passagen som delar Slåttberget i två delar ligger mitt i Skuleskogen och är ett populärt mål för vandringar. Skrevan som är en av nationalparkens högsta punkter kan nås från olika håll. Närmast är att gå från entré syd där det är cirka tre kilometer till skrevan.

■■■

NORRFÄLLSVIKEN

Det pittoreska fiskeläget utanför Mjällom i Höga kustens yttersta skärgård har anor ända från 1600-talet. Numera finns här det mesta för turister med gästhamn, pool, camping, hotell, golfbana, restauranger med mera. Hela området är ett naturreservat och i närheten finns också ett fint havsbad.

■■■

RAMSELE

Besök Hantverkshuset, på Rafnasils natursköna kulturområde intill Ramsele hembygdsgård. Här kan du hitta produkter av ortens hantverkare, som smide, tunnbröd och lurvglufsar. Spelmansstämman Rafnastämman och den stora lastbilsträffen i slutet av sommaren är två av Ramseles stora folkmagneter.

■■■

NÄMFORSEN

Vid Näsåker finns ett av norra Europas största hällristningsområden med tusentals figurer inhuggna i forsens öar. Ristningarna är från yngre stenålder och äldre bronsålder – de äldsta antas vara 6 000 år. Här finns också ett hällristningsmuseum med utställningar om de boplatser som hittats i närheten.

■■■

JUNSELE DJURPARK

Den utrotningshotade vita tigern – som kan väga 250 kilo och bli fyra meter lång – är ett av de exotiska djuren man får möta i djurparken i Ångermanlands nordvästra hörn. Varg, brunbjörn, kamel, lemur är några andra av parkens 25-tal djurarter. För barnen finns också lekpark och åkattraktioner.

■■■

NIPLEDEN

Här hittar du en härlig vandring i Höga Kustens inland. Leden startar vid Sollefteå Camping på Risön i centrala Sollefteå och fortsätter upp längs Ångermanälven. Leden har fått sitt namn av niporna – branta sandvallar som har bildats där älven skurit genom sandmark under massor av år. Ett av de finare områdena längs leden är Granvågsniporna vid Faxälvens mynning.

■■■

HALLSTABERGET

Känner du för att testa lyxig relax i sommar finns ett alternativ här på toppen av Hallstaberget, med utsikt över hela Sollefteå. Hotellet har storsatsat på senare år och kan i dag skryta med en stor spa- och relaxavdelning, där det finns flera bubbelpooler och en "sauna world".

■■■

SKULEBERGET

Tar du dig hit, 300 meter över havet, får du fin utsikt över hela världsarvet Höga kusten. Det går att promenera eller åka linbana, om man inte vill testa någon av klätterlederna. En bit från toppen finns den mytomspunna Skulegrottan, även kallad Rövargrottan och Kungsgrottan. Rövare sägs ha använt den under 1600-talet när de plundrade handelsresande.

■■■

ULVÖN

Brukar kallas "Bottenhavets pärla" och är det givna utflyktsmålet i skärgården. Daglig båtförbindelse från bland annat Ullånger, Docksta och Köpmanholmen. Hotellet på ön har byggts ut mycket på senare år och erbjuder ett lyxigt boende och högklassig mat. I Ulvöhamn finns också flera andra restauranger, ett nybyggt museum, kapell från 1600-talet, utsiktsplats med mera.

■■■

HERRGÅRDSPARKEN

Var tidigare en privat park vid den vackra herrgård som byggdes under sågindustrins intåg på 1860-talet vid Kärleksudden i Köpmanholmen. Långt dessförinnan användes marken som fäbodvall av samerna. Nu bjuder en vandring i parken på konst och spännande överraskningar. Du kan lägga till med båt vid bryggan och både fika och grilla vid särskilda platser.

■■■

SKEPPSMALEN/SKAGSUDDE

Skagsudde ligger längst norrut i världsarvet och du som har lyssnat på land- och sjöväderrapporten känner säkert igen namnet. Här finns en väderstation och fyren som byggdes 1957 är fortfarande bemannad. I Skeppsmalens gamla fiskeläge ligger ett surströmmingsmuseum och här finns också ett kapell från 1600-talet som byggdes av Gävlefiskarna.

■■■

PARADISBADET

En av Höga kustens största turistmagneter, mitt inne i Örnsköldsvik. Här finns bland annat Sveriges längsta vattenrutschbana, en vildfors, bubbelpooler och söderhavsö. Anläggningen har också satsat mycket på sin spaavdelning och är känd för sina bastusittningar, aufguss, med olika teman. Paradiset kan också skryta med att ha landets största timmerbastu.

■■■

STOCKHOLMSGATA

Naturreservat i Gideälvdal med en mäktig, 9000 år gammal kanjonbildning mot gränsen till Västerbottens. Det sägs att namnet på platsen kommer från en jämförelse med de trånga gränderna i Gamla Stan i Stockholm. Kanjonen är 50 meter djup och 1,5 kilometer lång och du hittar också jättegrytor och sällsynta lavar.