Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor gaydemonstration i Washington

Tusentals homosexuella rättighetsaktivister från hela USA samlades på söndagen i Washington, dagen efter att president Barack Obama lovat att riva upp den lag som förbjuder öppet homosexuella inom militären.

Vi hoppas på förändring, vi hoppas på jämlikhet, vi hoppas på erkännande och vi hoppas på frihet, sade Bo Fillion, som rest från Massachusetts för att delta i demonstrationen.

Demonstranterna, varav flera viftande med flaggor i regnbågens alla färger, samlades på den stora gräsmattan invid Capitolium och Vita huset. "Två pappor är bättre än en", "kyss mera flickor" och "gay är bra", var några av de slagord som återfanns på demonstranternas t-tröjor.

En av talarna var löjtnant Dan Choi, en amerikansk soldat och specialist på det arabiska språket, som fått sparken sedan han offentligt berättat att han är homosexuell.

Kärlek är värt att kämpa för, kärlek är värt det, kärlek är värt det. Vi älskar vårt land även när vårt land inte älskar oss, sade Choi som inledde sitt tal på arabiska.

Choi är en av cirka 12 000 personer inom den amerikanska militären som tvingats lämna sin tjänst. Det är en lag från 1993 som hindrar öppet homosexuella från att ta värvning. Homosexuella som inte tiger om sin läggning tvingas till avsked.

President Barack Obama lovade alltså i lördags utökade rättigheter för homosexuella. Bland annat ska lagen som förbjuder öppet homosexuella inom militären upphävas. Men presidenten angav inte när så skulle ske.