Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor efterfrågan om hjälp med skulder

Konsumtionssamhället idag gör att det är lätt att lägga till med skulder i sin ekonomi. Sollefteå kommun satsar på en ökad information och stöd för människor som behöver råd i ekonomi och eller hjälp med skuldsanering.

I och med konsumtionssamhället idag kommer också frågor om skuld, kredit och skuldsanering upp alltmera. I en ny statlig utredning föreslår man att det skall bli lättare att få skuldsanering. Idag måste man ha gått med skulder i minst 5 år innan en skuldsanering kan bli godkänd. Men den nya utredningen vill att möjligheten redan skall finnas efter 3 år.

- Det är en stor efterfrågan i Sollefteå kommun, det ringer hela tiden folk som vill ha hjälp. Det har blivit en köbildning för att få hjälp med sådant, säger Ingrid Jacobsson.

Ingrid Jacobsson som jobbar som konsumentrådgivare på kommunen och Elisabeth Molinder på platschef Näsåkers medborgarkontor jobbar just med dessa frågor och finns till för dem som behöver råd och tips i ekonomin. Samtidigt som påpekar att de inte fixar allting utan det är personen själv som måste ta initiativet.

- Först vill vi ha alla uppgifter om personen, skulderna, familjesituationen. Sedan hjälps vi åt att fylla i ansökan om skuldsanering, säger Elisabeth Molinder.

Ofta handlar det om folk i medelåldern eller äldre som har höga räntor på skulder, ligger minus från en skilsmässa eller blivit arbetslös. Men skulder bland unga ökar också. Många köper nya och dyra mobiltelefoner, datorer eller tv-apparater på kredit med ränta. Ingrid Jacobsson går också ut i gymnasie- och högstadieskolor och informerar om sådana ämnen.


JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93