Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brist på reservkraft i länet

I Västernorrland har vi i genomsnitt en reservkraft motsvarande 32 W per person. Det är två-tre gånger mindre än vad som behövs för att i en kris klara prioriterade fastigheter som exempelvis äldreboenden.

Detta trots att det funnits möjligheter under 18 år att söka statligt stöd för kommunteknisk reservförsörjning för el- och vattenförsörjning.

32 W är dessutom en bit under genomsnittet för Sverige. Det här visar en kunskapssammanställning som gjorts av Krisberedskapsmyndigheten. Där konstaterar man att 240 kommuner fått del av bidragen och att det satsats en dryg miljard kronor på att trygga vatten- och avlopp samt elförsörjning vid kriser.

Merparten av pengarna har gått till VA-anläggningarna, exempelvis att ordna med reservkraft vid stora vattenkraftverk och att binda ihop olika distributionsområden med nödvattentäkter.

Många kommuner saknar alltså reservkraft också för sina största vattenverk. Tekniska chefen i Kramfors, Staffan Östman, säger dock att man där har en beredskap.

- Vi har ett reservkraftverk vid Östby vattenverk i Kramfors och ett verk vid pumpstationen uppströms i Sjöbysjön. Blir det strömavbrott är det bara att trycka på knappen så fungerar vattenförsörjningen ändå, säger han.

Dessutom har kommunen reservkraftverk vid vattenverket i Angsta och i Bålsjö.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92