Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brist på gode män till ensamkommande flyktingbarn

De senaste månaderna har flera hundra ensamkommande flyktingbarn kommit till Ångermanland. Detta sätter stor press på kommunerna att hitta gode män till alla barn.
– Det är ett tufft jobb att hitta gode män och just nu är det fantastiskt svårt, säger Jens Hjalmarsson på överförmyndarenheten i Örnsköldsvik.

Under september kom det 34 ensamkommande flyktingbarn till Örnsköldsviks kommun.

Det är lika många som under hela 2014.

Läs också: Många sätt att hjälpa flyktingar

Den senaste månaden har 17 barn anlänt till Kramfors kommun och de senaste två veckorna har ökningen varit som störst.

– I dagsläget kommer det en till två barn per dag till oss, säger Victoria Häggkvist, handläggare på överförmyndarnämnden i Kramfors.

Siffror som även gäller i Sollefteå. Som läget ser ut nu finns det inte tillräckligt med gode män i någon av kommunerna.

– För en månad sedan hade jag sagt ja men i dag är svaret tyvärr nej, säger Jan-Olov Häggström, ordförande i överförmyndarnämnden i Örnsköldsvik.

Trots bristen på gode män får alla ensamkommande barn tillslut en god man – det tar bara lite längre tid än vanligt.

– Hitintills har vi lyckats hitta en god man till alla ensamkommande barn men de kan få vänta upp till två veckor, säger Victoria Häggkvist.

– Tidigare fick barnet en god man samma dag som de kom hit. Nu är det helt omöjligt, säger Marlene Åkerlind Hägglund på överförmyndarnämnden i Sollefteå.

Läs också: Många vill bli stöd åt ensamkommande

Kommunerna arbetar hårt för att förmå fler personer att bli gode män. De har bland annat skickat ut en förfrågan till alla nuvarande gode män där de ombads ta på sig fler uppdrag. De annonserar även på både kommunens hemsida och Facebooksida.

– Jag har även varit ute på stan i Kramfors och raggat folk, säger Victoria Häggkvist.

Kramfors och Sollefteå erbjuder alla som vill bli en god man en utbildning. I Kramfors startar kursen den 26 oktober sträcker sig över fem tillfällen. I Sollefteå kan de som är intresserade även gå en webbutbildning. I Örnsköldsvik kan man i dagsläget inte erbjuda någon kurs.

– Det hade varit helt omöjligt med den rådande situationen. Då hade vi inte haft en enda god man till de barn som har kommit den senaste månaden, säger Jens Hjalmarsson.

Läs också: Nytt boende och många nyanställda

Däremot anordnar Örnsköldsviks kommun informationsträffar varje torsdag för de som är intresserade av att bli god man. Trots att kommunerna snabbt vill knyta till sig nya gode män är de noga med att granska alla som är intresserade. De kontrolleras hos kronofogden, i polisens straffregister och i kommunens sociala register.

– Det vi märker är att marknaden börjar bli mättad. De i Örnsköldsvik som är intresserade är redan gode män, säger Jens Hjalmarsson.

– Om läget fortsätter så här vet jag inte hur vi ska ro det i land.

Att vara en god man kan ses som en humanitär hjälp där man har chansen att hjälpa de barn som kommer hit utan sina föräldrar.

– Om man inte kan skänka pengar kan man vara god man – och bidra med sin tid, säger Jens Hjalmarsson.

– Alla som ställer upp gör verkligen en god insats, säger Marlene Åkerlind Hägglund.

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.