Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brist på bilmekaniker

Snart kan det bli kö till bilverkstäderna när färre mekaniker ska laga fler bilar.

I Västernorrland uppger var tredje bilverkstad att de haft svårt att hitta rätt personal det senaste året.

– Vi har haft tur och lyckats rekrytera två nyutbildade mekaniker, men de är inte lätta att hitta, säger Lennart Nilsson, platschef vid Berners i Härnösand.

Just nu är det stor brist på bilmekaniker, i synnerhet lastbilsmekaniker och bilplåtslagare. I en enkät som Motorbranschens yrkesnämnd genomfört uppger vart tredje företag i Västernorrland inom motorområdet att de haft svårt att hitta rätt personal.

Berners verkstad i Härnösand har sedan åtta år tillbaka ett samarbete med fordonsprogrammet på Ådalsskolan i Kramfors. Det har underlättat rekryteringen av nya bilmekaniker med rätt kompetens. Fordonselever från skolan praktiserar tre dagar i veckan under en månad för att pröva på yrket.

– Det gynnar både eleven och företaget. De får känna på yrket innan de är klar med skolan, duktiga elever som visar sig på styva linan rekryteras in i branschen direkt, säger Lennart Nilsson.

Christian Andersson, 19, och Johnny Nordlander, 20, hade turen att få fast jobb direkt efter utbildningen. Efter ett drygt halvår i Berners verkstad är känslan fortfarande att de har världens bästa jobb.

– Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut idag är vi väldigt tillfreds med att ha ett jobb att gå till på hemmaplan. Att det dessutom är roligt på jobbet gör inte saken sämre, är den samstämmiga uppfattningen.

Lennart Nilsson har jobbats inom verkstadsbranschen sedan 1988. Sedan dess har yrket genomgått stora förändringar. Kraven på verkstäderna har ökat. Det ska vara rent och snyggt i verkstadslokalerna och utrustningen måste vara i toppskick.

Han tror att många idag har en förutfattad bild av jobbet som bilmekaniker.

– Det är varken lika tungt eller smutsigt som det var förr. Nya fordon är utrustade med modern elektronik som kräver bred kompetens.

Nisse Åberg, lärare vid fordonsprogrammet på Ådalsskolan, konstaterar att det var många år sedan verkstäderna slutade använda skiftnyckel och slägga.

– För att bli en bra mekaniker idag krävs att du är duktig på både matematik, data och behärskar flera språk, säger han.

Periodvis har Berners haft svårt att hitta personal med rätt kompetens. Lennart Nilsson hoppas att fler väljer att läsa vid gymnasieskolornas fordonsprogram.

– Behovet av verkstadspersonal kommer att fortsätta öka, den saken är klar.