Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa penningkarusellen

Nu måste vi sätta ned foten och på allvar ställa affärsmässiga krav vilket i första hand innebär att hitta en entreprenör som är villig att ta över Parken. Fri från ideologiska bindningar och fri att utveckla verksamheten bort från den kommunala bidragskarusellen.

Folkets park är konkursmässigt. Banken har dragit åt nödbromsen. För att rädda det som räddas kan har därför den socialdemokratiska kommunledningen sagt sig villig att slanta upp tjugo miljoner kronor av skattemedel.

Parken kostade 36 miljoner kronor att bygga 1986. Kommunen beviljade då ett investeringsbidrag på 6,8 miljoner kronor och borgade samtidigt för ett lån på 16,2 miljoner kronor, vilket var ett villkor för att få statsbidrag.

Driften av Folkets park har därefter varit en evig följetong genom åren. Och det är tack vare skattebetalarna som man klarat sig. Men det har kostat stora summor. En beräkning gjord för fem år sedan visade att sammanlagt 90 miljoner kronor från vår gemensamma börs hamnat hos Folkets Park. 50 miljoner kronor var i form av ränte- och amorteringsbidrag och ytterligare 39,5 miljoner kronor i uppdragsersättning. Sedan dess har åtskilliga nya miljoner fortsatt att pumpas in i årliga driftsbidrag.

Det har inte funnits några gränser för generositeten hos den socialdemokratiska kommunledningen, vilket har kritiserats hårt från oppositionens sida. Medan andra föreningar sett krympande bidrag har Folkets park levt i en fredad zon. Särbehandlingen har präglats av tydliga politiska band, därför har frågan också varit så känsloladdad. Ändå har det inte räckt. Parken har dragits med fortsatta miljonunderskott.

Favoriseringen av Folkets Park har också kritiserats ur ett konkurrensperspektiv. Med hjälp av skattemedel har parken kunnat konkurrera med privata näringsidkare, bland annat på restaurangsidan. Nu gick inte heller det så bra. Den misslyckade satsningen på Paradisrestaurangen är ett exempel och konferensdelen har inte heller visat sig särskilt lyckad.

Föreningen har försökt sälja fastigheten Bern som inrymmer Folkets hus och Folkan för att få in pengar. Men en utförsäljning täcker inte ens lånen. Banken drar därför i bromsen efter att ha konstaterat att skuldsättningen är för hög. Säkerheten räcker inte och man vill se pengar på bordet. I klartext innebär det att skattebetalarna återigen kan tvingas öppna börsen.

Valet står mellan pest eller kolera. Görs inget riskerar kommunen att få uppfylla sitt borgensåtagande. En konkurs innebär nämligen att kommunen får slanta upp närmare 16 miljoner kronor i borgen. Alternativet är att kommunen köper anläggningen. Då kan det handla om så mycket som tjugo nya friska miljoner.

Den socialdemokratiska majoritetsledningen sitter med frågan i knäet och allt talar för att man förbereder en räddningsaktion och köper anläggningen.

Men det räcker inte bara med att köpa även om tanken är att så småningom utnyttja området till campus för ett gemensamt gymnasium. Det ligger flera år in i framtiden vilket innebär att det kommer att krävas pengar till den fortsatta driften av Parken.

Hundra miljoner kronor har det kostat sedan starten, plus tjugo miljoner kronor på ett bräde och fortsatta driftskostnader. Och det i ett läge när vi knappt har pengar över till skola, vård och omsorg. Det är en svår ekvation att förstå.

Nu är vi där och kritikerna fick rätt. Men som om det inte vore nog. Folkets Hus-rörelsen har nämnts som ansvarig partner för driften av det framtida konsert-och teaterhuset i inre hamnen.

Historien borde avskräcka. Det finns inget som talar för att rörelsen klarar att driva en anläggning för 200 miljoner kronor när man inte ens klarat ett konferenscenter.

Elvy Söderström motiverar ett köp med argument som att Folkets Hus-föreningen behöver -kraft för att utveckla verksamheten-.

Men hallå! Miljoner och åter miljoner kronor har ju redan via skattsedeln gått till Parken för att hålla verksamheten under armarna. Om inte hundra miljoner kronor räcker för att utveckla en verksamhet, vad återstår då att bevisa?

Det visar att kompetensen saknats i styrelsen för att utveckla verksamheten att kunna stå på egna ben. Entreprenörerna har helt enkelt ersatts av förvaltare inom rörelsen.

Nu måste vi sätta ned foten och på allvar ställa affärsmässiga krav vilket i första hand innebär att hitta en entreprenör som är villig att ta över Parken, fri från ideologiska bindningar och fri att utveckla verksamheten bort från den kommunala bidragskarusellen. Det måste bli ett slut på Folkets park som en fredad zon.LASSE NORDSTRÖM
0660-29 55 51