Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa pengarna i rätt bössa

Fler oseriösa insamlingsorganisationer än någonsin florerar i Sverige. Nu varnar Frii för att skänka pengar i fel bössa.

– Det finns ingen insyn i de här organisationernas verksamhet, säger Erik Zachrison, generalsekreterare på Frii (Frivilligorganisationernas insamlingsråd).

På Friis lista hamnar de insamlare som saknar 90-konto. Listan har växt till sig rejält den senaste tiden och innehåller nu namn på 30 organisationer som anses vara oseriösa.

– Vi vill främja de organisationer som har ett 90-konto, för dem kan man följa. Man kan se hur mycket de har samlat in och vart det går, det kan man inte med de andra, säger Erik Zachrison.

Utan 90-konto kan organisationen göra vad de vill med sina pengar.

– Då försöker vi ha en dialog med organisationerna och frågar om de har tänkt skaffa 90-konto. Det vanligaste är att vi inte får något svar och då kan de hamna på varningslistan. Det svåra är att veta när vi kan plocka bort dem, för vi har märkt att de har en tendens att poppa upp efter ett tag igen, säger Erik Zachrison.

Ett exempel på det är UFF, som bytt namn till Humana. En organisation som har flera containrar för klädinsamling uppställda runtom i Ångermanland.

– De blev av med 90-kontot när det visade sig att alla deras insamlade pengar gick till att betala egna skulder. Och de kommer aldrig att få ett 90-konto igen, de är helt oseriösa, säger Erik Zachrisson.

– Man ska kontrollera om de har ett 90-konto innan man öppnar plånboken.