Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp till mobilen i bilen

Nu vill vägverket att vi ska låta bli mobilen i bilen. All handhållen teknik ska förbjudas.

- Det har funkat förr, säger lastbilsföraren Anders Johansson.

Under onsdagen kom ett förslag från vägverket, stoppa all hantering av handhållen teknikutrustning i bilen. Mobiltelefoner, GPS och andra kommunikationssystem anses störa föraren och det medför en fara.

- Merparten av länderna i Europa har infört det här, vi har ju tre grannländer som har gjort det, säger Tomas Andersson, pressekreterare på vägverket.

Den lagstiftning som gäller idag för användning av telefon och annan teknikutrustning är det allmänna försiktighetskravet att iaktta den omsorg och aktsamhet så att det inte sker olyckor.

Om förslaget går igenom kan den som pratat i telefon och varit med om en olycka dömas för det. Men telefoni med hands-free ska vara tillåtet.

Anders Johansson kör ungefär 100 mil i veckan när han arbetar runt om i Västernorrland med sin lastbil. Om förslaget går igenom blir det en förändring för honom.

- Det blir lugnare på jobbet, men jag tror att hands-freen också tar bort koncentrationen, säger han.

Anledningen till att förslaget presenterats nu är att det krävs en anpassning för länder inom Wienkonventionen där det finns speciella frågor kring mobiltelefoni.JESSICA IVARSSON
0611-554873

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67