Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för regnskogsskövlingen?

Skövlingen av världens regnskogar kanske kan hejdas i Köpenhamn.

Skövlingen svarar för en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Nu finns ett utkast till avtal som kan minska utsläppen dramatiskt.

Om man kan fixa finansieringen kan man mycket snabbt få ner utsläppen från avskogningen med en fjärdedel, säger Erik Eriksson, svensk delegat i skogsförhandlingarna som ingår som en separat del vid klimatmötet i den danska huvudstaden.

Skogsdelen kallas officiellt för Redd (reducing emissions from deforestation and forest degradation). Tanken är att dämpa klimatuppvärmningen genom att ge u-länderna betalt för att stoppa avskogningen, till en början genom speciella fonder, därefter genom utsläppsrätter.

Fördelarna är många. Till skillnad från många andra klimatåtgärder skulle ett stopp för avskogningen ge snabba, omedelbara resultat. Dessutom skulle det rädda tusentals djur- och växtarter från utrotning.

Inte bara urskog

Möjligheten finns också att skogsavtalet kan säkra hela klimatöverenskommelsen. Räknas utsläppsminskningen från skogen in i den totala kalkylen kan man nå de totala minskningar som anses nödvändiga.

Just nu är i-ländernas bud för låga. Men snabba åtgärder i regnskogarna kan kanske få upp siffran till 25 procent till 2020 jämfört med 1990, vilket ligger i linje med vad FN:s expertpanel (IPCC) förespråkat.

Fast det finns förstås olösta bitar kvar. Finansieringen är inte klar, och det finns potentiella kryphål i texten. Dessutom har Indien och Kina lyckats vidga skogsbegreppet till att omfatta inte bara urskogar, utan även uppväxande planterad skog.

Det finns inga garantier för att det hela kommer att lyckas. Men avsikten är inte att skapa perversa incitament som gör att länder kan hugga ner urskogar och sedan plantera oljepalmer. Avsikten är i första hand att förhindra avskogning, säger Erik Eriksson.

Gigantisk utmaning

I slutändan måste hela systemet kontrolleras och verifieras. Och om avskogningen verkligen ska hejdas måste länder som Brasilien till syvende och sist klara av sin uppgift - vilket innebär stora sociala, ekonomiska och polisiära förändringar.

Redd sätter ett enormt tryck på Brasilien. Det är ett enormt program, säger Erik Eriksson.

Brasilianarna själva andas dock optimism. Rodrigo de Brito, rådgivare till den brasilianska delegationen i Köpenhamn, påpekar att det kommer att ta många år att få allt att fungera, men att en snabbstart är möjlig:

Vår lagstiftning är delvis på plats redan. Vi har stora förhoppningar, säger han.