Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för Norrlandståg till fredag

Tidigast på fredagseftermiddagen kommer tågen till och från övre Norrland att kunna rulla igen på stambanan mellan Vännäs och Långsele.

Alla persontåg ställs in på torsdagen och så gott som all godstrafik har stoppats.

- Urspårningen och tågstoppet innebär stora störningar för godstrafiken. Ett 50-tal godståg har hittills ställts in och elva tåg står uppställda på järnvägen, säger Mats Hollander på Green Cargo.

Green Cargo har dock lyckats få i väg några godståg söderut.

- Några ståltåg har gått via Inlandsbanan. Vi har fått korta av tågen och lasta mindre på vagnarna eftersom Inlandsbanan inte har samma bärighet, säger Mats Hollander.

Inlandsbanan är inte elektrifierad utan godstågen dras av dieseldrivna lok.

All trafik har stoppats på stambanan sedan ett godståg spårat ur vid Aspeå på onsdagen.

Ingen människa kom till skada men de materiella skadorna är omfattande.

- Under natten har de havererade vagnarna och lasten forslats bort. Arbetet med att reparera den skadade banvallen har inletts, säger Banverkets presschef Helena Tilander till TT.

Det är cirka hundra meter av spåret som rivits upp och förstörts, dessutom måste en kraschad ledningsstolpe och en nedriven kontaktledning bytas ut.

- Det är svårt att bedöma hur lång tid reparationen kommer att ta, förhoppningen är att trafiken ska släppas på igen på fredag eftermiddag, säger Helena Tilander.

Även persontrafiken drabbas hårt av stoppet på Stambanan.

- Den här helgen är en av de intensivaste under året eftersom det är många skolklasser som är ute och reser. Under onsdagen och natten mot torsdagen bussades cirka 1 400 passagerare mellan Umeå och Sundsvall och Långsele och Mellansel, där tågen stod och väntade och vände tillbaka samma väg, säger Katarina Persson på Veolia som kör nattågen på övre Norrland.

Läs tidigare artikel:
[url=http://allehanda.se/avdelning/ornskoldsvik/27561]Totalstopp för tågtrafik efter urspårning[/url]


OVE BYSTRÖM/TT