Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för jättetrålare i Bottenhavet – sill och skarpsill blir utfiskade

Från måndag är det stopp för fiske av både sill och skarpsill utanför Västernorrlandskusten.
Förbudet, som berör hela Bottenhavet, gäller trålfartyg som är 30 meter eller större.

Beslutet om ett akut fiskestopp har tagits av Havs- och vattenmyndigheten.

Där konstaterar man att en stor del av den kvot som finns för skarpsill i Östersjön redan är uppfiskad. Det finns bara 40 av 193 ton kvar att ta upp.

Målsättningen med att nu stoppa de stora trålarna är att säkra ett fortsatt småskaligt fiske av sill och skarpsill i hela Östersjön. När det gäller kvoterna delas Östersjön upp i Bottenhavet, Bottenviken och östra Östersjön.

– De större trålfartygen som fiskar efter sill i Bottenhavet och skarpsill i den så kallade kustkvoten har i år fått upp stora mängder skarpsill. Om vi tillåter dem att fortsätta i samma takt så riskerar vi att snart ha fiskat upp hela kustkvoten för skarpsill, säger utredaren Marie Igerup.

Förbudet för de stora trålarna gäller både sill och skarpsill eftersom det nästan är omöjligt att undvika att få upp skarpsill som bifångst.

Sill och strömming är samma fiskart men norr om Åland brukar sillen kallas för strömming.