Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för alla Oskarshamnsreaktorer

Annons

Bara några timmar efter att kärnreaktorn Oskarshamn 3 startat under fredagen tvingades ägarna OKG återigen att stänga av den. Samtliga tre kärnreaktorerna i Oskarshamn står nu stilla.

Vi upptäckte tidigt ett läckage i en ventil i turbinutrustningen. Först försökte vi laga det, men det var inte möjligt så vi fick lämna produktionsnätet för att åtgärda det. Ambitionen är att återstarta 3 under söndagen förmiddag när läckaget är lagat, säger Anders Österberg, informationschef vid OKG, till TT.

Reaktorn Oskarshamn 3 har dragits med bekymmer under en längre tid och drabbats av flera oplanerade avställningar. Maneter vid kylvattenintaget, högt tryck i en värmeväxlare och mycket annat har orsakat upprepade driftsavbrott under nästan hela hösten.

Senast reaktorn ställdes av var för två veckor sedan på grund av en läckande reglerventil. Reaktorn startades återigen vid middagstid på fredagen, men samtidigt stoppades Oskarshamn 1 för en översyn av turbinutrustningen som sedan mitten av september producerat med reducerad effekt på grund av vibrationer. Oskarshamn 2 är fram till april nästa år avställd för underhålls- och moderniseringsarbeten.

Oskarshamn 3 är världens största kokvattenreaktor och byggd för ett effektuttag på 1 450 megawatt.

Mer läsning

Annons