Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöndars asylboende kan inte byggas ut – länsstyrelsen säger nej

Det blir inget bygglov för en utbyggnad av asylboendet i Stöndar utanför Sollefteå. Länsstyrelsen säger nej.
– Jättebra, vi vill inte ha någon utbyggnad där, säger Lillemor Edholm (S), ordförande i utskottet för samhällsutveckling i Sollefteå.

I före detta Bettans konferenscenter driver Helsingborg boendeförvaltning och projekt AB ett asylboende sedan flera år. I september lämnade företaget in en bygglovsansökan för en utökning. Enligt planerna vill man bygga ut ungefär 1 400 kvadratmeter med plats för ytterligare 143 boende, i dag bor 250 personer på anläggningen.

Det rörde sig om ett tidsbegränsat bygglov. Utbyggnaden skulle utgöras av moduler som kan rivas och flyttas bort när de inte längre behövs.

Samhällsutvecklingsutskottet i Sollefteå, som sköter bygglovsfrågor, återremitterade först ärendet. Men i januari beviljades ett tidsbegränsat bygglov. Det beslutet överklagades sedan av flera grannar och nu får de rätt av länsstyrelsen.

Men inte av den anledning de tänkt sig. De boende har klagat på förhållandena på boendet, att de asylsökande inte har något att göra, att det blir en för stor påfrestning på lokalsamhället med mera. Det är för övrigt också en åsikt som Sollefteå kommun delar med ortsbefolkningen och som man skriftligen hört av sig om till Migrationsverket.

Men länsstyrelsen konstaterar att något bygglov inte skulle ha beviljats om det rörde sig om ett permanent bygglov och att man då heller inte kan bevilja ett tidsbegränsat sådant. Dessutom poängteras i beslutet att ett behov verkligen ska vara tillfälligt för att få tillstånd och det tycker man inte att det är i det här fallet.

"Det kan inte anses godtagbart visat att behovet av de tre huskropparna verkligen är tillfälligt. Förutsättningarna för ett tidsbegränsat bygglov saknas således", motiverar länsstyrelsen sitt beslut.

Samhällsutvecklingsutskottet beviljade först bygglov. Men Lillemor Edholm tycker att det är bra att länsstyrelsen säger nej.

– Vi vill inte ha någon utbyggnad. Men vi har tittat på det här utifrån de lagar som gäller och då kom vi fram till att vi måste godkänna. Men vi tittade inte lika långt som länsstyrelsen, säger hon.

Edholm var för några veckor sedan på studiebesök på Stöndar och hon blev inte imponerad av vad hon såg.

– Jag tycker att det var gräsligt att människor ska bo så där. Jag har också framfört till Migrationsverket att jag inte tycker att de ska skicka dit fler, säger Edholm.

Läs också: Kritik mot Stöndars asylboende

En konsekvens av länsstyrelsens beslut är att Sollefteå kommun nu också ska titta på de här aspekterna, när de får upp frågan om tidsbegränsade bygglovsansökningar på sitt bord.

Länsstyrelsen beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.