Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoltenberg framåt, men inte partiet

Annons

För första gången sedan i maj i fjol föredrar en majoritet av norrmännen sittande statsministern Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiet, framför Høyreledaren Erna Solberg.

Enligt Response Analyses mätning för Aftenposten förespråkar 44 procent Stoltenberg mot 40 för Solberg. Det är hennes sämsta siffra sedan mätningarna startade. Men hon är inte orolig inför valet den 9 september utan hänvisar till att de flesta mätningar av partisympatier visar borgerlig majoritet. Personligt förtroende är en sak, partisympatier en annan.

Tror på skifte

I en mätning som Ipsos MMI gjort för Dagbladet är det nästan dött lopp mellan de båda största partierna. Høyre får 28,7 procent medan Arbeiderpartiet backar till 28,5.

Det går mot ett regeringsskifte. Det är tydligt att Ap:s uppgång har avstannat, hävdar valforskaren Johannes Bergh vid Institutt for samfunnsforskning.

Samtliga partier i stortinget hamnar ovanför spärren medan Miljøpartiet De Grønne ligger under. I Respons mätning klarar partiet gränsen.

Om mätningen blir valresultat får de rödgröna partierna 67 stortingsmandat. De fyra borgerliga får 100 mandat och en solid majoritet.

Mätningen är gjord mellan den 27 och den 29 augusti och felmarginalen för de olika partierna är mellan 1,5 och 3,3 procentenheter.

Oljan i centrum

Vid en ekonomisk debatt som etermediebolaget NRK arrangerade i torsdags hävdade Stoltenberg att det skapats 355 000 nya jobb sedan 2005, varav två tredjedelar inom den privata sektorn. Solberg anklagade å andra sidan Stoltenbergs regering för att öka Norges oljeberoende och för att inte använda oljeintäkterna till framtidsinvesteringar. Hon ropade särskilt efter satsningar på forskning.

Høyre får för sin del frågor om hur missnöjespartiet Fremskrittspartiet ska hanteras vid en borgerlig valseger.

Mer läsning

Annons