Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoltenberg avgår på måndag

Annons

Norges statsminister Jens Stoltenberg meddelade i dag att han avgår med sin rödgröna regering på måndag. Stoltenberg säger att han överlämnar sin avskedsansökan till kung Harald i konselj klockan 13.

Avgången är en formalitet sedan borgerliga partier vann stortingsvalet i september. Det blir högerpartierna Høyre och Fremskrittspartiet som bildar ny regering med Høyres partiledare Erna Solberg som statsminister.

Kung Harald kommer som traditionen bjuder be Stoltenberg om att fortsätta leda en expeditionsministär tills den nya regeringen kan ta över.

I enlighet med det parlamentariska spelet kommer kungen också att rådgöra med Stoltenberg om vem som är mest lämpad att bli ny regeringschef. Stoltenberg kommer då att ge kungen rådet att vända sig till Erna Solberg.

Det är inte helt klart när den nya regeringen tillträder men enligt norska medier är det mest troliga onsdag i samma vecka. Vid det laget har det nya stortinget samlats och den avgående regeringens budget lagts fram, med några väntade justeringar gjorda av den blivande regeringen.

Tidningen Verdens Gang rapporterade i dag från de pågående regeringsförhandlingarna mellan högerpartierna. Enligt tidningens källor får Fremskrittspartiet sju ministerposter mot elva för Høyre. Det framgår också att Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen som väntat blir ny finansminister.

Mer läsning

Annons