Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder för sex miljarder i butiker

Annons

Svinnet på grund av stölder i svenska butiker är värt runt sex miljarder kronor om året, enligt en undersökning som Handelns utredningsinstitut har gjort på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Merparten av det uppskattade kriminella svinnet, 4,4 miljarder kronor, är externt svinn, det vill säga kundstölder. Det interna svinnet, stölder som begås av personal och chefer, uppskattas i rapporten till drygt 1,6 miljarder kronor.

Inom dagligvaruhandeln är kött, särskilt oxfilé, den överlägset vanligaste stöldvaran. I sport- och fritidshandeln är det jackor som stjäls mest, enligt handlarna.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer säger till SVT att de förluster som handlarna gör på stölder och snatterier förr eller senare sipprar ner till konsumenterna i form av högre priser.

Rapporten bygger på en webbenkät till 6 771 av Svensk Handels medlemsföretag. Totalt medverkade 1 122 företag, eller 16,6 procent av de tillfrågade.

Polisanmälningar om stölder och snatterier har minskat på senare år. Men enligt Per Geijer har den faktiska brottsligheten inte minskat.

Stöldbrotten har inte minskat sedan 2010, de är i princip oförändrade. Det är vår benägenhet att anmäla som minskar. Det finns en uppgivenhet ute bland handlarna, säger han.

Han efterlyser hårdare tag från polisens sida.

De här ligorna som går från butik till butik, dem borde man kunna angripa från rättsväsendet.

Geijer vill även sänka beloppsgränsen mellan snatteri och stöld på 1 000 kronor.

Jag tycker att den gränsen är alldeles för hög. Snatteri låter lite för gulligt. Det är faktiskt ett stöldbrott.

Mer läsning

Annons