Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder av diarrémedicin oroar

Annons

Vanliga receptfria magmedel stjäls på apotek och misstanke finns om att tabletterna används för att uppnå berusning. Nu har apotekare på Kronans Apotek har hört av sig till Läkemedelsverket för att få råd om hur branschen ska agera.

Det handlar om läkemedel mot diarréer, som Dimor och Imodium, vilka innehåller substansen loperamid. På ett fåtal av Kronans apotek har man märkt av att dessa läkemedel stjäls.

Det är bara på vissa ställen där man har märkt att det försvunnit, då har man valt att plocka undan det från hyllan eller valt att bara ha enstaka paket framme, säger David Cambert Berglund, apotekare på Kronans Apotek till TT.

Loperamid är ett morfinliknande preparat, men det påverkar inte hjärnan på samma sätt som morfin. Medlet används för att mildra diarréer, har man inte diarré kan man bli förstoppad.

Vid stora doser kan man dock få en påverkan som liknar en morfinöverdos, och, så klart, en mycket kraftig förstoppning.

Enligt Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen, har man inte uppmärksammat någon ökning av förgiftningar relaterade till loperamid, men de har i nuläget ingen statistik över detta.

På Apoteket AB har man noterat ett fall av stöld av läkemedel med loperamid.

Det här är sådant som förekommer då och då, att man är väldigt kreativ kring att berusa sig. Men våra medarbetare har hög grad av kompetens och är tränade att se sådant här och ställa frågor, så man inte kan gå in och köpa stora mängder av ett visst läkemedel utan att det uppmärksammas. Men vi kan aldrig hindra någon från att köpa, säger Maria Cserhalmi Andersson, pressansvarig på Apoteket, till TT.

Mer läsning

Annons